"Julen är värst för barnlösa" – videointervju

Barnlöshet känns ofta som ett tabubelagt ämne. Mikaela Sonck och Sanna Karlsson trotsar normen och berättar om livet utan barn.

Det ligger en stor skam över barnlöshet. Det är ett osynligt handikapp som ingen vill prata om, menar Mikaela Sonck och Sanna Karlsson. Tillsammans med tio andra kvinnor har de skrivit boken Utan, en bok om frivillig och ofrivillig barnlöshet.

– Det behöver inte vara något tabu att inte kunna få barn, det är något vi borde kunna tala öppet om, förklarar Sonck.

Själv kan hon inte få barn på grund av sjukdom, och att adoptera är inte heller ett alternativ, då hon inte ännu är friskförklarad.

– Jag får helt enkelt acceptera situationen, men visst känner jag mig ofta otillräcklig. Det är som om min man köpte grisen i säcken då han friade till mig.

Sanna Karlsson sitter bredvid med sin son i famnen.
– Det har varit en tioårig process, men för ett år sedan anlände vår adoptivson.

Båda kvinnorna är överens om att ämnet barnlöshet gör folk rädda, både för de utsatta och människor i omgivningen. Ingen vågar nämna den stora elefanten i rummet, och det skapar problem. Karlsson har alltid pratat öppet om att hon inte är kapabel att få barn. Det underlättar om folk är medvetna om min situation, förklarar hon. Men förbiséenden och förskräckta reaktioner går inte att undgå.

– Många blir rädda och svänger på klacken då jag förklarar varför jag inte har barn, säger Sonck. Det är synd.

Att stå ut med utanförskapen och känslan av att inte duga är inte lätt.
– Julen är värst. Det är en högtid för familjer, och som barnlös vill man inte va en del av den, menar kvinnorna.

Männen har haft en betydande roll för Sonck och Karlsson. De har stått vid deras sida när det varit som svårast, och gett dem styrka att kämpa vidare.
Att resa bort till värmen och och njuta av choklad, rödvin och goda vänner är också saker som hjälpt Sonck när det varit svårt. Det är viktigt att leva i nuet och inte glömma bort att glädjas åt livet.