Foto: Ida Ginman

Philip Teir: Stanna upp och tänk efter

Bokit träffar den högaktuella författaren Philip Teir för att diskutera hans nya bok och rädsla för att färdas för fort.

Sedan Philip Teirs novellsamling Akta dig för att färdas alltför fort utkom tidigare i år har han varit en uppmärksammad profil i Svenskfinland. Men författarskapet är inte bara en dans på rosor.

– Jag måste ringa barnvakten och säga att jag blir sen, konstaterar Teir medan han signerar böcker.

Att Teir debuterar med en novellsamling är inte konstigt. Noveller ligger honom varmt om hjärtat. Dessutom är de tacksamma att skriva. Det är inte särskilt svårt att komma in i texten efter avbrott, menar Teir.

Själv läser författaren gärna Adam Hasletts novellsamlingar, favoriten är Du är ingen främling här.
– Haslett skriver realistiskt om vardagen, ändå skapar han en magisk stämning. Han gör vanliga situationer konstiga.

Teir beskriver också vardagssituationer i sina noveller. Idéer till novellsamlingen Akta dig för att färdas alltför fort har Teir fått från historier han hört eller sett, men detaljerna är självupplevda.
– Det är detaljerna som gör novellen verklighetstrogen, därmed är de svåra att skapa endast på basis av fantasi.

Visst vore det fint att skriva om lycka och människor som är nöjda med sina liv, men då uppstår ingen dramatik, inga konflikter.

Tragiska människor intressanta
Det är ingen slump att Teirs novellsamling handlar om illusionslösa vuxna människor.

– Jag vill beskriva avgörande punkter i människors liv, vilket ofta är kriser. Visst vore det fint att skriva om lycka och människor som är nöjda med sina liv, men då uppstår ingen dramatik, inga konflikter.

Bokit undrar om Teir ser likheter mellan sig själv och personerna i novellen, och det gör han.
– Karaktärerna och jag har vissa gemensamma drag, men de är mer överdrivna. Jag är nog inte lika radikal.

I en av novellerna sitter en man och spionerar på sin granne genom fönstret. Han är så insnöad att han inte inser vad han håller på med. Han har helt enkelt tappat greppet. Teir hoppas att han aldrig kommer på sig själv sittandes med någon motsvarande meningslös sysselsättning.
– Man måste ha självinsikt. Det är viktigt att man stannar upp ibland och ser över sitt liv. Man skall helt enkelt inte färdas allför fort.