Elise Hindström tillsammans med Stina Forsberg, Petra Högnäs och Peter Nyberg. Foto: Ida Ginman

Nu nalkas en ny generation Marthor

Intresset för att bli Martha är stort. Men kan man bli det som ung? Vi tog ett snack med Elise Hindström, verksamhetsledare för Ung Martha.

Ung Martha är en förening för barn och unga i åldern 7–17. De ordnar kurser, föredrag och workshops som handlar om en hållbar livstil och hur man ska göra för att må bra. Enligt Elise Hindström är det oftast unga tjejer som deltar, men alla som är intresserade av att skapa en mer hållbar livstil för sig själva är välkomna.

– Vi är aktiva i hela Svenskfinland, säger Hindström.

Vilken är då den största skillnaden mellan en ung och en gammal Martha? Främst åldern, tycker Hindström. De äldre Marthorna är även mer självgående och har sina egna små grupper och M-klubbar. Hindstöm är själv Martha, men i dag tar även Ung Martha en stor del av hennes tid eftersom hon jobbar inom förbundet.

– Man måste leva som man lär helt enkelt, menar Hindström.

De unga Marthorna har mycket på gång. De är aktuella med en ny bok i höst. Boken heter Hoppa, hoppa hage och handlar om att vara flicka på 1930–50 talet. Boken är skriven av Stina Forsberg och Petra Högnäs, de fina bilderna är illustrerade av Peter Nyberg

Vilket är Marthornas bästa tips för bokmässan?
– Gå runt och fråga mycket, tycker Hindström.