Hbl:s duellmakare håller ögon och öron öppna på mässan

Jesper von Hertzen, Hbl:s egen duellmakare, är den som vet alla svar i lördagstidningarnas dueller. Bokit går under ytan på hur duellerna sammanställs, för att sedan kolla om han verkligen har svar på alla frågor.

Hur kläcker du dina duellidéer?
– Genom det jag gör, läser och ser på tv, egentligen från impulser på vad som helst. De som känner mig bra menar att de vet vad som kommer i nästa veckas duell. Till exempel om jag varit på resa kan det finnas en fråga om det landet eller den orten som ett resemål, menar de. 

Så du kan också samla inspiration från bokmässan som sedan kommer i nästa veckas duell?
– I och med att jag redan har haft frågor om bokmässan så blir det nog inte så. Men visst samlar jag inspiration genom att hålla ögon och öron öppna, även här på mässan.

Hur väljer du deltagare i duellen?
– Jag försöker välja möjligast kända och möjligast intressanta personer. Ibland lyckas det bättre, ibland sämre. Sedan söker jag reda på deras telefonnummer och ringer dem och frågar om de vill ställa upp. Hälften brukar tacka ja, hälften nej.

Brukar du ha en viss betänketid på dina frågor till de tävlande?
– De brukar nog få så lång betänketid som de behöver och vill ha. Nog önskar jag att de inte skall behöva tänka så länge, men jag avbryter dem inte.

Vilka två författare skulle du vilja ställa emot varann i en duell?
– Av de författare som varit med på dueller – då jag haft ganska många – skulle jag välja Kjell Westö. Sedan skulle det kanske vara Staffan Bruun, om han inte jobbade på Hbl.

Till sist får Jesper svara på fem frågor ur det nya spelet om Helsingfors Vi ses under klockan. Kategorierna är: Historia och helsingforsare - både levande och döda, Infrastruktur, natur och övriga frågor, Gator, parker och torg och Utanför kärncentrum.

1. Var är bland annat skådespelaren Hanna Taini, musikern Harry Orvomaa och musikerna Simon Parmet begravda?
von Hertzens svar: Helsingfors judiska begravningsplats. Rätt!

2. Vilka är de första som äntrar självständighetsmottagningen på slottet?
von Hertzens svar: Krigsveteranerna. Fel: Först Mannerheimkorsets riddare, sedan krigsveteranerna.

3. Vad kallades torget där främst judar och ryssar sålde begagnade kläder i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet?
von Hertzens svar: Narinken. Rätt!

4. Vilken 1966 grundad restaurang i Munksnäs har samma namn som en svensk kommun?
von Hertzens svar: Solna. Rätt!

5. Vad heter kanalen som går mellan Poroviken och Strömsviken? a) Uppby kanal, b) Tammelunds kanal eller c) Marudd kanal
von Hertzens svar: b). Rätt!

Fotnot: von Hertzen kan anses jävig, eftersom han själv skapat alla frågor till spelet....