Efter elva år på Finnair har Christer Haglund flugit färdigt och landar som vd för Finlands Mässa. Foto: Tor Wennström

Haglund: Bokmässan socialare än Facebook

– Min favoritförfattare? En omöjlig fråga, säger nya vd:n för Finlands mässa, litteraturvetaren Christer Haglund som väljer pocket på stranden och Ipad i flyget, medan inbundna klassiker som Lagerkvist, Strindberg och Dostojevski hittas i bokhyllan.

Hur skiljer sig årets bokmässa från tidigare år? Vad ska man inte missa?
– Estland är årets temaland, den avdelningen är absolut sevärd. På söndagen är det debatt mellan presidentkandidaterna. Och glöm inte vinmässan!

Vad betyder bokmässan för dig?
– På 90-talet, då jag bodde i Stockholm, besökte jag bokmässan i Göteborg regelbundet eftersom jag fann den oerhört intressant. Senare, när jag flyttade tillbaka till Finland, var det roligt att se att bokmässan i Helsingfors vuxit till sig och till och med gått om Göteborg. Stämningen är helt fantastisk och på mässan träffar man, förutom en massa bekanta, också aktuella författare, politiker och vetenskapsmän.

Vad läste du senast?
– Haruki Murakamis bok ”What I talk about when I talk about running”. Läsvärd också för dem som inte springer, men speciellt intressant för oss som kämpar på med maraton och triathlon.

Vem är din favoritförfattare just nu?
– Det är en omöjlig fråga, det varierar så .... En favorit bland många är Pär Lagerkvist. Jag upptäckte de svenska klassikerna tack vare min professor i litteratur, Sven Linnér.

Vilken skönlitteratur rekommenderar du särskilt för män som vill förstå kvinnor bättre?
Du har tidigare sagt att: ”Genom att läsa litteratur skriven av kvinnor förstår du lite bättre hur kvinnor tänker. Läser du rysk, kinesisk, italiensk – ja vilken litteratur som helst – så har du lite bättre insikter i kulturer som
annars hade varit mer främmande”.
– Oj, det finns så många. En vän från min tid i Stockholm, Anneli Jordahl, har skrivit ”Jag skulle vara din hund (om jag finge vara i din närhet)” , ett delikat relationsdrama mellan två intellektuella som förblir åtskilda.