ROLLER. Den ljuva bruden är en av de heteronormer som testas på utställningen. Foto: Fredrika Biström.

Regnbågshelgen: Dags att syna heterorollen

På Fredrika Biströms fotoutställning har en rad finlandssvenska hbt-aktiva intagit heterosexuella roller. Bildserien leker med både utseendeideal och fördomar, något som Biström menar är nyttigt för både majoriteter och minoriteter.

Hur identifieras en hetero? Hur står, sitter och ler en sådan? Vilka kläder signalerar heterosexualitet och finns det yrken, hobbyer eller stilar som avslöjar att personen är heterosexuell? Fredrika Biströms fotoutställning Hetero – den sexuella majoriteten? är en del av årets Regnbågshelg, det största hbtqi-evenemanget på svenska i Finland, som inleds i dag. Bildserien leker med utseendeideal, fördomar, karikatyrer och normer, något som Fredrika Biström menar är nyttigt för både majoriteter och minoriteter att ifrågasätta.
– Ursprungligen var tanken att samla finlandssvenska hbt-aktiva till ett grupporträtt inför helgen. Efter ett tag kändes ändå idén rätt urvattnad, vi visste liksom inte vad vi skulle åstadkomma. Så vi valde att vända på saken och i stället porträttera det som ingen ser men som ändå tas som en självklarhet i samhället, alltså heteronormen.
Fotografierna är resultatet av ett tätt samarbete där de avporträtterade intagit heterosexuella roller, antingen genom att klä ut sig eller posera som sig själva.
– De första idéerna som kom var direkta klichéer i stil med bilmekaniker, fiskare, hemmafru och öm mor. Sedan fick alla som fotades utmana den tanken, göra sin egen tolkning och försöka gå vidare från de rätt enkla grundbilderna. På fotografierna skymtar alltså signaler om att vi alla har våra hemligheter. Vad händer till exempel om en bilmekaniker har ett kvinnligt utseende?

HETERO – den sexuella majoriteten?
  •  Deltagarna i projektet är Carina Järvinen, Andreas Snellman, Simon Häger, Anders Karls, Ted Urho, Joakim Beijar, Mathias Lejonqvist, Johan Finne, Bengt Mikander, Dan Granqvist, Monika Pensar, Christoffer Strandberg, Kim Gustafsson, Tengel, Roh Petas, Kaj Heino, Joakim Stolpe, Lotta Green, Mikael Green och Malou Zilliacus.

 

"Se hetero ut"
Fredrika Biström som själv är fri konstnär och just nu moderskapsledig verksamhetskoordinator för föreningen Regnbågsankan, poängterar att den heteronormativa lika litet som den homosexuella identiteten är svartvit. Snarare är den kaotisk.
– Vi kan alla se ut och fungera precis hur som helst. Också heteroroller kan utlevas starkt eller mindre starkt. Under processen talade vi mycket om vad det vill säga att "se hetero ut". Män förväntas ofta till exempel sluta le, stå hängigt, och inte vara så snygga. Kvinnor ska signalera tillgänglighet, gärna försöka se snygga ut och möta människors blickar.
Att de fotograferade är just regnbågsaktiva förklarar Fredrika Biström med att de är människor som haft lätt att ta sig an utmaningen. Samtidigt påminner hon om att alla deltagare ändå inte är homosexuella. Bilderna vill hon ska ifrågasätta och sätta i gång tankar hos betraktaren.
– Förhoppningsvis blir man nyfiken och så kan tankarna skena i väg, kanske till ens eget liv. Eller som en äldre tant kommenterade projektet: "Så trevligt att någon gör konst om också de normala och naturliga."

Utställningen är en del av Regnbågshelgen, det största hbtqi-evenemanget på svenska i Finland som arrangeras för sjunde gången mellan 6-9 oktober.  Fotoserien finns på Luckan i köpcentret Forum till och med den 28.10.2011.