Sightseeing till …parkeringsplatser och buskar

Pasi Mäkelä som planerat Todellisuuden Tutkimuskeskus nattliga guideturer i Helsingfors förklarar varför det är viktigt att leta fram mörkret i staden.

Berätta om Todellisuuden Tutkimuskeskus, vilka är ni?
– Vi är en Helsingforsplacerad, professionell performancegrupp. Vi är speciellt intresserade av att undersöka verkligheten och frågor kring vad den egentligen består av och hur vi kan observera, uppleva, definiera, reflektera, diskutera, presentera eller representera den. Vi gör det här genom att söka nya sätt att göra performance, något som både är vårt redskap och resultatet av våra efterforskningar.


I dagarna arrangerar ni guideturerna Helsinki by Night, vad händer där?
– Med hjälp av en buss som rymmer runt fyrtio personer åker vi in i det mörka Helsingfors. Upplägget fungerar ungefär på samma sätt som en vanlig sightseeing men i stället för monument och arkitektur är våra utflyktsmål till exempel baksidan av en bensinstation, mörka gränder, parkeringsplatser eller några ensamma buskar vid havet. Turen kom till redan 2006, nu gör vi den i en ny version.


Varför vill ni visa den här sidan av staden?
– Jag tänkte mycket på kvantfysik när jag planerade upplägget. Sjuttio procent av vad vi människor har runt om oss är faktiskt svart energi. Jag ville närma mig det här okända genom humor och gemenskap.

Hur reagerar deltagarna på vad ni visar upp?
– Mycket varierande. Vissa blir irriterade eftersom de inte får veta vart vi är på väg. Andra uppskattar just det inslaget. Hela turen tar cirka två timmar inklusive paus, då hinner man både utforska platserna, ta foton och bara ströva runt. Upplevelsen ger garanterat en annorlunda bild av staden.

 

Todellisuuden Tutkimuskeskus fyller tio år i år, hur ska ni fira?
– Under året arrangerar vi fyra galor, den tredje har temat känslor och infaller nu på fredag på bar Andorra. Det blir ett annorlunda klubbkoncept med tal, konst, musik samt speciella gäster och performance man inte får se någon annanstans.


Helsinki by Night-sightseeing i dag och i morgon fredag. Känslogala på Andorra på fredag från klockan 20. Läs mer på todellisuus.fi