Foto: Cata Portin. – Jag ville skriva en bok som handlar om mer än bara en växt, säger Johan Anderberg

Mitt inne i cannabisrörelsen

Den kontroversiella växten syns allt oftare i tv-serier, filmer, böcker och i debattsoffor. Johan Anderberg har skrivit boken om cannabis – om hur en liten drog blev stor business.

I Nederländerna sägs marijuanan vara landets största exportgröda efter tomater och gurkor. I vissa delar av Holland har man inrättat så kallade ”drive-through”-försäljningsställen där tyska drogturister kan köpa sin cannabis så fort de passerat gränsen till Holland, i byggnader som påminner om snabbmatskedjor.

Den svenska journalisten Johan Anderberg besöker bland annat Holland i sin nya bok Cannabusiness, en bok som fått underrubriken ”Om konsten att legalisera en drog”.

Cannabisen har haft ett stort genomslag i populärkulturen under de senaste åren. Hollywood har tagit drogen till sig, och till och med Barack Obama har erkänt att han rökt på – och dragit in röken i lungorna: ”Ofta. Det var ju ­poängen”.

Johan Anderberg hittade ämnet till sin bok när han bodde i Kalifornien, där han skrev för bland annat Sydsvenskan och Wall Street Journal. I Kalifornien kan man köpa medicinsk marijuana i speciella apotek. Diagnosen kan vara allt från reumatism till skrivkramp.

– Jag känner flera som har fått recept. Egentligen är det bara en liten kärna som verkligen använder cannabis som medicin. De flesta använder drogen rekreativt, säger han.

Också svenskar kan köpa kemiskt framställd cannabis via nätet. Häromåret åtalades en svensk man som fått receptbelagd marijuana av en läkare i Tyskland. Han visade upp medicinburken i tullen, vilket ledde till en rättsprocess som varade ett år. Till slut lades åtalet ner och han fick tillbaka sin medicin.

– I princip är det väl ett slags prejudicerande fall. Det var ingen klassisk smuggling eftersom han var öppen med det hela tiden. Han fick sin cannabis utskriven av en läkare i ett land som vi respekterar, säger Anderberg.

Diskussionen har ändrats
En av de mest omtvistade frågorna inom drogforskningen handlar om hur skadlig cannabisen är. Inte heller Johan Anderberg lyckas riktigt tillfredsställande svara på den frågan. Hur mäter man skadeverkningar? Även om ingen bevisligen dött av marijuana har många människor upplevt att gräsrökandet haft negativa inverkningar på deras liv. Precis som alkohol är cannabis också skadligare för hjärnan ju yngre man är.

– Det är en väldigt subtil skadebild, men ingenting blir bättre av att myndigheter är osakliga. Att säga att drogen är porten till helvetet är bara dumt, eftersom det inte motsvarar folks erfarenheter. Men diskussionen har förändrats väldigt mycket också i Sverige bara under de senaste fyra–fem åren. Nu kan man se debatter i tv där folk har en mycket mer nyanserad bild. Ändå befinner vi oss långt ifrån diskussionen i till exempel USA och Danmark.

I Danmark firar haschmeckat Christiania som bäst 40-årsjubileum. Johan Anderberg diskuterar ingående hur de nordiska ländernas nykterhetsrörelser påverkat diskussionen kring berusningsmedel.

– Som författare vill man hitta ämnen som är större än själva ämnet. Jag har precis läst Henrik Berggrens Palmebiografi och den handlar ju inte bara om Olof Palme, utan om hela Sverige på 1900-talet.

En vanlig syn på cannabis är att den som missbrukar drogen förvandlas till en passiv flummare med förkärlek för konspirations-teorier.

En vanlig syn på cannabis är att den som missbrukar drogen förvandlas till en passiv flummare med förkärlek för konspirationsteorier. Det är också ett av de intressantaste spåren i boken – många cannabisförespråkare verkar tycka att motståndet mot drogen egentligen bara är kapitalistisk propaganda. Fast nu håller drogen själv på att kommersialiseras.

– Det var idén från början. Jag ville skriva om hur gräsrökandet gått från att vara en undergroundrörelse till att bli mainstream. När man lyssnar på det gamla gardet, människor som levt i den här kulturen sedan 1960-talet, så märker man att det finns en viss besvikelse över utvecklingen. För dem har ju det här varit en frihetskultur.

I Kalifornien hade man i fjol en folkomröstning om marijuanan. Förslaget Proposition 19 gick ut på att legalisera marijuana. Personer över 21 år skulle få inneha upp till 28 gram. Förslaget röstades ner. Ändå är gräsrökandet friare än någonsin i just Kalifornien.

– Apoteken är lagliga, men odlingen är inte det enligt federal lag. Det är lite som om Finland skulle legalisera marijuana trots att det var emot EU-regler. Det görs väldigt sällan några FBI-räder i Kalifornien. Barack Obama har lågprioriterat dem.