Tenoren Plácido Domingo har landat

Med sin röst trollbinder Plácido Domingo i morgon konsertpubliken i Helsingfors. När Finland möter Spanien i det kommande kvalet inför VM i fotboll hoppas han få återkomma och sitta bland publiken på Olympiastadion.

Också en operastjärna som Plácido Domingo sjunger i duschen.

– I duschen gör jag mina bästa föreställningar, skämtar den godmodige Domingo.

Vid fyllda 70 är Plácido Domingo alltjämt i högform. Själv säger han att han rostar om han vilar.

– Min röst är mitt arbetsredskap och den måste ständigt trimmas. Ifall jag tar ett uppehåll i att använda stämbanden är det mycket svårt att få dem att fungera som de skall.

Inför morgondagens konsert på Arenan säger Plácido Domingo att han måste tänka på att tillfredsställa alla.

– Vi kommer att uppföra en kombination av arior, operetter, zarzuelas och vissa populärmusikaliska örhängen från min internationella repertoar.

Vi vill nå in till publikens hjärta.

– Viktigt för mig är att publiken ska uppleva känslan av att vi står nära varandra, trots att konsertsalen är så stor. Vi vill nå in till publikens hjärta.

Nyast bland Plácido Domingos alla engagemang är uppdraget som ambassadör för det internationella fotbollsförbundet Fifa. Domingo är ännu något osäker på vad han förväntas göra men fotboll älskar han.

– Jag har följt med alla VM-turneringar sedan 1970, ständigt drömmande om att mitt land, Spanien, skulle vinna titeln. I fjol i Sydafrika besannades äntligen mina förhoppningar.

Att Spanien och Finland spelar i samma grupp när kvalet inför VM 2014 småningom inleds är Plácido Domingo nogsamt medveten om.
– Jag hoppas ju att de båda går vidare, säger han.

Plácido Domingo har sjungit 136 operaroller vilket är mer än någon annan tenor har gjort. Sin favoritroll vill han däremot inte utse.
– Det vore som att be en tiobarnsmamma utse sin älskling bland barnen, säger han.

– Vissa roller är mer utmanande än andra men karaktärerna är alltid mycket olika.

Tillsammans med kollegerna José Carreras och Luciano Pavarotti ägnade Domingo en stor del av 1990-talet åt projektet De tre tenorerna. Projektet blev en megasuccé och Domingo har inga svårigheter med att se fördelarna.

– Vi gjorde operamusiken folklig. Via oss upptäckte många som aldrig hade satt sin fot på en opera, många fina operaarior. Popmusik är vardagsvara men vi som sjunger klassisk musik har betydligt svårare att nå ut till publiken.

Plácido Domingo uppträder i Helsingforsarenan på onsdag. Med sig på scenen har han sopranen Virginia Tola. Paret ackompanjeras av Lojo stadsorkester och Polyteknikkojen kuoro.