Svensk Resning är en förlösande komedi av Anders Slotte. Regisserad av Tobias Zilliacus.

Här är höstens finlandssvenska repertoar

Det här kan man se på de finlandssvenska scenerna i höst:

Teater 90°

Teater 90° undersöker död och försvinnande i sin nya produktion Lit de Parade med premiär den 25 september. Föreställningen är nyskriven av Hannele Mikaela Taivassalo och regisseras av Liv Elf Karlén.

Lilla Teatern

Albert Camus pjäs De rättfärdiga är höstens brinnande aktuella pjäs på Lilla Teatern. Premiär den 15 september. Den 3 november öppnar kome­din Omaka par av Neil Simon, med regi av Pentti Kotkaniemi.

Teater Mars

Teater Mars bjuder på en nyskriven tragikomedi, Blåst, av samma arbetsgrupp som låg bakom föreställningen Blås år 2006. Regisserar gör Joakim Groth. Premiären var på Hangö Teaterträff, nypremiär den 31 augusti.

Svenska Teatern

Förutom en pjäs om Aurora Karamzin kan man i höst se Svenska Teaterns språkpolitiska inlägg Svensk resning, med text av Anders Slotte och i regi av Tobias Zilliacus. Premiär nästa vecka, den 18 augusti. På Lilla Skillnaden blir det nordisk urpremiär för en familjeföreställning med utgångspunkt i Melvilles Moby Dick. Grottmannen med Sixten Lundberg påbörjar sin nionde säsong och Kent Sjöman fortsätter sin musikaliska enmansföreställning Mon manège à moi från och med den 30 september.

Teater Viirus

I samband med Helsingfors festspel sätter Viirus upp pjäsen Identitet – en myt. Premiär blir det 26.8. Pjäsen är ett samarbete med svenska Riksteatern och regisseras av Enrico Stolzenburg med text av Barbro Smeds.

Senare i höst sätter Viirus upp Lukas Moodyssons Tillsammans, som ett samarbete med Sirius Teatern. Det är första gången Moodyssons film blir pjäs på svenska. Premiär är den 4 november. Regin görs av Maria Lundström.

Wasa Teater

I höst avslutar Wasa Teater bland annat Lars Sunds Siklaxtrilogi. Pjäsen Hemsång bygger fritt på romanen  Eriks bok, och är skriven av Erik Norberg. Premiär den 1 oktober. Annat på Wasa Teater: Pappa går i ide av Anna Krogerus, samt en musikalisk show av Ted Forsström och Kaj Korkea-aho, som båda också står på scen.

Åbo Svenska Teater

Den 13 oktober är det premiär för Timmarna med Rita, en tragikomedi av Willy Russel, i regi av Marcus Groth. Samtidigt får succén Les Misérables nypremiär den 6 oktober.

Unga Teatern/Blaue Frau
Unga Teatern kommer i höst att samarbeta med teatergruppen Blaue Frau i den turnerande ungdomsföreställningen Svårast är det med dom värdelösa av Rasmus Lindberg (premiär 13.9.). Unga Teatern sätter också upp Akta dig för älgarna, Vesta-Linnea! med text och regi av Tove Appelgren (premiär 22.9.) och fortsätter spela sagoäventyret Östersjöns riddare i september.

Klockrike

På Klockriketeatern blir det den 23 november premiär för Tjechovs Morbror Vanja, som regisseras av Andriy Zholdak. Pjäsen spelas en vecka, åker sedan på turné till Åbo och Esbo, och fortsätter i februari 2012 på Klockrike.