Iris. Agnes Koskinen har titelrollen i Ulrika Bengts nya film. Tobias Zilliacus blir hennes bundsförvant.

Ulrika Bengts nya film visas i Esbo

Ulrika Bengts nya film Iris förhandsvisas på filmfestivalen Esbo Ciné. Två andra inhemska filmnyheter ingår i festivalutbudet, nämligen Pussikaljaelokuva och Ella & Aleksi – Yllätyssynttärit.

Med Terrence Malicks film The Tree of Life inleds årets upplaga av Esbo Ciné. Filmen, som vann Gyllene Palmen i Cannes, handlar om en familj i 1950-talets Texas. Brad Pitt spelar hårdför far medan Jessica Chastain är mamman vars ledstjärnor i uppfostran är nåd och kärlek.

Filmen får finländsk biopremiär i slutet av augusti.

Esbo Ciné är först ute med att visa flera andra efterlängtade filmer, bland dem Woody Allens Midnight in Paris. Allens nyaste beskriver en manusförfattare (Owen Wilson) på jakt efter inspiration i Paris. Under en sömnlös natt möter han 1920-talets konstnärliga storheter ute på stan – bland dem Gertrude Stein, Ernest Hemingway och Pablo Picasso.

Avslutningsfilm på Esbo Ciné är bröderna Jean-Pierre och Luc Dardennes Le Gamin au vélo (Pojken med cykeln) som vann Cannesjuryns Stora pris vid festivalen i maj. Filmen beskriver en pojkes sökande efter sin slarver till pappa. Fadern har övergivit sonen och sålt hans cykel.

Närmare tvåhundra filmer av vilka 97 är långfilmer visas under Esbo Ciné. De flesta av filmerna är europeiska.

La célébration française lyfter fram den samtida franska filmen. I kategorin ingår tre filmer med Isabelle Huppert i huvudrollen, bland dem Copacabana som är en dråplig uppgörelse mellan en medelålders mamma och hennes tonåriga dotter (spelad av Hupperts dotter Lolita Chammah). Anne Villacèques film E-Love berätta om en medelålders kvinna som efter att äktenskapet kraschat letar efter en ny kärlek.

I serien Nya Rumänien visas fyra färska rumänska filmer och i serien Germania visas bland annat Tom Tykwers nya film Drei.

Nordiska filmer på Esbo Ciné är bland annat det norska bidraget Sykt lykkelig (Sjukt lycklig). Filmens familjeidyll rämnar när det perfekta paret flyttar in som nya grannar. Sverige representeras av Lisa Langseths Till det som är vackert som är historien om Katarina, dotter till en alkoholiserad mamma och besatt av att bryta med sin uppväxtmiljö.

En annan mamma insjuknad i alzheimer är temat för isländska Fridrik Thor Fridrikssons självbiografiska Mamma Gógó. Filmen är en satir över det politiska och ekonomiska klimatet i Island samtidigt som den med svart humor behandlar det svåra åldrandet.

Europeiska fantasyfilmer tävlar i sektionen Méliès. Bland de filmer som är uttagna finns engelska Kill List, spanska Secuestrados, holländska Sint och norska Kommandør Treholt och ninjatroppen.

Esbo Ciné inleds fredagen den 19 augusti och avslutas söndagen den 28 augusti. Filmerna visas på Kino Tapiola, Tapiolasalen, Louhisalen och på Bio Rex, Sello.