Kriget kommer till Chile 2014. I Teatro en el blancos föreställning Diciembre firar tre syskon julen i skuggan av kriget mellan Chile, Bolivia och Peru. Foto: Valentino Saldivar

Samhällskritiska föreställningar

Viktiga teman som våld och invandrarproblematik har det bland annat handlat om i några inhemska och utländska teaterföreställningar i Tammerfors under teaterfestivalens första hälft.

Teatteri Takomo har tillsammans med Teatteri Nirvana satt upp föreställningen Paratiisi, som i regi av Sini Pesonen presenteras i Tammerfors. Här möter invandrarpojken Joseph, som drabbats av inbördeskrig i sitt hemland, mobbningar i 1990-talets Joensuu.
 

Riko Saatsi och Veikko Nuutinen har satt ihop texten till föreställningen Bruce Willis saves the world, som i regi av Saatsi haft premiär just nu i Tammerfors. Föreställningen produceras av tutkivan teatterityön keskus. Den närmare tre timmar långa föreställningen tar avstamp i skådespelaren Bruce Willis som ramlat ner i Finland, men slingrar sig sedan tematiskt åt olika håll. Formen och estetiken i föreställningen är synnerligen avant garde, inte minst de fenomenala ljudeffekterna som skapas av skådespelarna då de hanterar olika instrument som ackompanjerar pjäsens sekvenser.


Hjälten Willis
Bruce Willis har räddat världen genom att spränga en hotande meteorit och konfronteras nu med det finländska samhället, dess problem och olika individuella öden. Också här finns våldet och rasismen med i olika mer eller mindre häftiga former. Föreställningen är absurd men ställvis alltför långsam i sin presentation av problematiken hos olika personer. Dessutom börjar videofilmandet i närbild av något på scenen som simultant visas upp på en stor skärm bli ett litet manériskt grepp inom den finländska teaterestetiken.


Skådespelarna är fysiskt mycket närvarande i pjäsen och skapar smarta scener som fokuserar på allt från mentala problem till djurskydd, en problematisk far-dotterrelation och ett ytterst negativt förhållningssätt till invandrare. Bruce Willis, som bara av och till i sin rymddräkt dyker upp på scenen, är tydligen ett slags symbol för strävan att klara sig, att överkomma hinder och lösa problemen.


Interaktiva komiker
Mera våld och vapenskrammel ramlar över publiken på Tammerfors Työväenteatteris stora scen som invaderats av komikerna David Collins och Shane Dundas från Australien med uppsättningen Don’t Explain. Här är det mest fråga om att visa upp ett skickligt, humoristiskt, mimetiskt agerande som baserar sig på ljudeffekter skapade av aktörerna via mikrofonhantering och varierande fysiska rörelsescheman. Samtidigt bygger komikerna upp små berättelser – emellanåt via interaktiva samtal med någon i publiken som hittar på ett tema.

Julsången Jingle bells ljuder ihärdigt och länge i Komedia­teaterns scenutrymme där tre personer, syskon i en chilensk familj, sitter runt ett bord, petar på en dator, äter någon matbit och småningom häftigt börjar häva ur sig synpunkter på det krig som 2014 råder mellan Chile, Bolivia och Peru och handlar om återerövring av länge sedan förlorade landområden. Föreställningen Diciembre (December) har skrivits och regisserats av Guillermo Calderón för Teatro en el blanco i Chile.


Brodern i familjen, tolkad av Jorge Becker, är soldaten som återvänder hem på en kort permission. Hans syster (Trinidad Gonzáles) är fredsaktivist och hennes tvillingsyster (Paula Zúniga) fanatisk krigshetsare och föraktare av bolivianer och peruaner.
Småningom utvecklas ett allt mera absurt resonemang kring vad som borde göras, vem som har rätt eller fel och varför det blivit så här. Vad är fel i det chilenska samhället, varför måste man gripa till våld för några jordplättars skull – undrar Trini (Gonzáles). Gradvis växer en mycket engagerad stämning fram via ett expressivt agerande och en i och för sig minimalistisk form.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.