”Vi har aldrig problem med slagsmål”

Hbl Kultur frågade Faces programkoordinator Robert Grew vad som är lockbetet för den fjortonde omgången av Faces vars tema i år är ”Vive la difference”. Festivalen pågår under veckoslutet i Gumnäs natur, som ligger i Pojo, Raseborg.

Beskriv festivalen med några adjektiv?

– Intressant, glad och fridfull. Vi har aldrig problem med slagsmål eller liknade. Och så varierande förstås, här finns program inom alla kulturgenrer från teater och dans till musik och konst.

Hur har ni resonerat kring händelserna i Norge med tanke på att Faces betonar mångkultur?

– Dåden har förstås berört oss starkt. Därför känns det ännu viktigare att vi genomför festivalen och tydligt signalerar att vi fortsätter stå för mångkultur och tolerans. Visst har vi sett över säkerheten, bland annat genom att vara i närmare kontakt med polisen, men vi är inte oroliga. I programutbudet har vi dessutom infört ett så kallat Tree of messages där alla som vill får skriva några ord till offrens anhöriga, de överlevande och hela Norge. Efter festivalen sänder vi hälsningarna till det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Vad är nytt för i år på festivalen?

– Programmet är som vanligt otroligt stort med bland annat 38 band från hela världen. Vi bygger och inreder hela festivalområdet med hjälp av frivilligarbete och så gott som allt material är återanvänt. Nytt för i år är att vi i samband med Small Faces, vårt område speciellt riktat till barn, ordnar barnkaraoke och graffitiverkstad. Dessutom har vi hela stranden till vårt förfogande. Vi erbjuder också inomhusboende och nattbuss till Helsingfors som vi hoppas blir uppskattat.

Vad vill du säga till dem som eventuellt tror att Faces i första hand är en festival för hippies?

– Faces har haft en tendens att få ett sådant rykte, men våra besökare är enligt en undersökning från några år tillbaka den högst utbildade tillsammans med de som besöker Kuhmo kammarmusikfestival. Dessutom är det frågan om mycket socialt och samhälleligt aktiva människor. Även vårt musikutbud är mycket mer varierande än vad folk ibland inser, till exempel besöker heavy-rockbandet Blake från Helsingfors oss i år. Vad tycker du att man inte ska missa bland programmet? – Fredagens strandfest som går under namnet Black Moon Party där bland annat reggaeartisten Obi Phrase från Sierra Leone och chilenske Quique Neira uppträder. Graffitiworkshoparna och spelningen med det finlandssvenska bandet Che Gue vara med förstärkning av Frank Skog erbjuder också skön skärgårdsmusik.