Prince uppträder på Hartwall arenan i Helsingfors i kväll. Han har tidigare ställt in fem spelningar i Finland. Foto: PrinceLive photo Brian Ach for NPG Records

Prince uppträder i Helsingfors i kväll

Prince kan göra Madonna och Michael Jackson, men de kan eller kunde aldrig göra honom, säger Morris Hayes, prinsens närmaste man på scen.

– Det här är varför Prince själv inte ger några intervjuer längre, säger Morris Hayes och håller upp en av kvällstidningarna.

Hayes finskkunskaper är förstås begränsade, men av bilderna och de fetstilade namnen – Carmen Electra, Kim Basinger och Madonna – förstår han att det inte bara är musiken som står i fokus när pressen laddar upp inför konserten.

– Det är det här det handlar om, säger han och pekar på gitarren.

– En tid beslöt Prince att bara ge intervjuer till musiker. De som skulle intervjua honom var tvungna att klara av sitta ner och jamma samtidigt.

Dröm blev verklighet

Morris Hayes är keyboardist och ledare för bandet The new power generation, som backar upp Prince på scen. Han är mannen bakom mannen, men ger i kontrast till den excentriska superstjärnan ett jordnära intryck.

Den 17 december 1982 såg en 19-årig Morris Hayes Prince för första gången. Han behöver ingen betänketid för att minnas datumet – i plånboken ligger fortfarande den i dag slitna biljetten till konserten.

– Det var det bästa jag någonsin hört och jag bestämde att jag ville spela med honom.

Tio år senare gjorde han det. Sedan 1992 har Morris Hayes till och från stått bakom Prince och däremellan jobbat med en rad andra storheter som Elton John, Stevie Wonder och Alicia Keys.

Så hurudan är han, den mytomspunna Prince?

Morris Hayes beskriver honom som en mentor, en perfektionist och framför allt ett musikaliskt geni.

– Det som förenar alla de stora stjärnorna är att de förstår vikten av kvalitet. Prince kräver perfektion inte bara under konserterna, utan också under repetitionerna. Om man övar fel, så blir det fel.

Vad utmärker honom i förhållande till artister som Madonna och Michael Jackson?

– Prince är en multiinstrumentalist. Han skulle kunna vara en av de stora gitarristerna, basisterna, sångarna eller dansarna var för sig, men han kan allt. Prince kan göra Madonna och Michael Jackson, men de kan inte göra honom.

Vad har du lärt dig av honom?

– Jag har lärt mig att tomrum kan vara någonting vackert. Ofta är det som du inte spelar viktigare än det du spelar.

Mognade genom religionen

Den Prince han i dag turnerar med är på många sätt en annan Prince än den han i början av nittiotalet fick börja spela med. Efter att ha upptäckt Jehovas vittnen har sexsymbolen städat upp i lyriken och framträdandet.

– Det är självklart att det påverkat musiken. När du förstår kraften i Gud så är det ofrånkomligt. Prince har varit en stjärna sedan han var tonåring. Men han har, precis som andra, mognat och vuxit upp. Det skulle knappast vara bra om han var samma kille i dag som han var då. Jag är åtminstone glad att i dag kunna ta min mamma till konserterna. Hon skulle inte ha uppskattat allt som hände på scenen på åttiotalet.

Och nu ska de finska fansen alltså äntligen få se sin prins. Den här gången blir det inte några avbokningar.

– Spelade vi verkligen inte i Helsingfors under Purple Rain-turnén? I så fall kommer det verkligen att bli en show nu. Den här gången blir det av.