Fem frågor: Allan och Udo är bögar i barnbok

Minna Lindebergs (bilden) nya barnbok som utkommer i höst, Allan och Udo, handlar om två gamla herrar som älskar varandra. På torsdag deltar Lindeberg i en diskussion på Luckan om samkönade relationer i litteraturen.

1) Är Allan och Udo ett bögpar?
– Ja, det står nog tydligt att de har en kärlek och är varandras hjärta, att Udo är den som Allan håller kär. Jag ville vara tydlig med det här för jag blev så upprörd av den diskussion som förts inom kyrkan och av det som politiker som Päivi Räsänen häver ut sig. Jag hörde henne i bilradion tala om hur lycklig hon är över att vakna med sin man, och sen i nästa andetag fördöma och sjukförklara homosexuell kärlek. Jag blev så arg så jag höll på att köra i diket. Hur kan man vara så blind?
2) Så din bok har ett budskap?
– Ja, absolut. Päivi Räsänen och andra, sköt ni er egen rabatt och låt andra vara i fred! Man är som man är.
3) Hur kom Allan och Udo till dig?
– De har funnits med mig länge, särskilt Allan. Jag skrev ett hörspel, Tilltagande vind, för fyra år sen där Allan ren fanns med fast han hette Ivan då. Han finns med litegrann i min förra bok, Lo. Fridlyst också.
4) Du har ganska många barn, brukar du fundera på vad som intresserar barn när du skriver, eller på vad som intresserar dig?
– Jag lever inpå mina barn, de är min dag, de är ibland mina vänner och kolleger. Det blir så att man odlar varandras intressen och testar idéer på varandra förstås. Ibland ser jag hur en viss blick tänds i någons öga och då inser jag att jag har nånting värt att jobba vidare på.
5) Vad läste du senast högt för någon av dem som du inte skrivit själv?
– Jag har en dotter som just nu tycker om hästböcker, så jag tror det var Vitnos får en vän av Marie-Louise Rudolfsson, en gammal bok från 1973.

I panelen deltar den svenska författaren Lotta Lundberg, Emma Juslin som skrivit romanen Frida och Frida, författaren och kolumnisten Monica Ålgars samt Minna Lindeberg. Som diskussionsledare fungerar Jeanette ”Peppe” Öhman, chefredaktör för Papper. Tid torsdag 30.6 kl. 16–18 på Luckan, Simonsgatan 8, Helsingfors. Programmet hör till festivalen Helsinki Pride och arrangeras av Regnbågsankan rf. Paneldiskussionen är öppet för alla!