På sommaren ska det läsas. Colorbox.

"En bra sommarbok är som en god öl"

Efter midsommar är det många som inleder sin semester. Men vad ska man läsa på sommaren? Och var? Får man läsa trots att man borde hjälpa till med disken? Hbl kultur bad några experter reda ut frågorna och samtidigt berätta vad de själva läser.

 ALMA PÖYSTI. SKÅDESPELARE:
"I sommar har jag redan hunnit läsa Till sista andetaget av Anne Swärd, en otroligt fin och stark roman - perfekt sommarläsning! Som bäst gäller Flyga drake av Khaled Hosseini. Senare väntar bl.a. Anton Tjechovs noveller, sen får jag se. Jag har en liten hög böcker som heter 'sen, på sommaren', men vem vet, det kanske blir något helt annat. Sommarläsning ska helst inte vara pliktläsning - hellre spontana val, böcker som hittar en, helt slumpmässigt och överraskande. Det är en tid att förlora sig in i någon stor roman, en som griper tag om dig, som tar lång tid att läsa, som du inte vill släppa ifrån dig förrän sista sidan och som inte riktigt lämnar dig ifred fastän den tagit slut. Under en sommar läser jag ofta flera böcker av en och samma författare i streck- relationen fördjupas, som vänskap - det finns tid. Det brukar uppstå olika mönster i min läsning – om jag reser brukar jag t.ex. läsa författare från det landet. Ibland återkommer jag till vissa böcker, det är roligt att se hur tiden går och hur man själv förändras i förhållande till temat eller personerna, vissa saker är inte längre så aktuella, annat stiger fram som man inte ens lade märke till vid den första läsningen. Om sommaren ska man helst läsa på tåg, i klippskrevor, i bastukammare. Var som helst! Det kan vara bra att hitta små gömställen där man får läsa ifred."

CLAES ANDERSSON, FÖRFATTARE:
"Om sommaren läser jag mycket poesi och sedan vissa klassiker, som Tjechovs noveller. Jag läser som bäst Ulla-Lena Lundbergs Sibirien - ett självporträtt med vingar, som förutom att den är oerhört informativ i sin skildring av fågellivet på den sibiriska tundran också är en gripande roman om en förlorad kärlek. I Karl-Olof Knausgårds romansvit Min kamp har jag börjat på del två och kommer att läsa i den under kommande månader. Jaakko Hämeen-Anttilas vackra dikt-bildverk Tuhannen ja yhden yön erotiikkaa tänkte jag förlusta mig med som sänglitteratur. Sen läser jag tidningar och tidskrifter, bl a sådana Ny Tid- nummer som jag inte hunnit läsa ordentligt. En bra sommarbok skall vara som bra böcker är: Berörande, levande och stringent i språket, intressant till sin tematik, öppnande nya synvinklar och insikter, upprörande, utmanande, vacker. Helst inte för tung att hålla uppe. Helst ska man läsa den i trädgården, i hängmattan, på bryggan, på tuppen, liggande i roddbåten, uppe i äppelträdet, vid köksbordet, med ficklampa under täcket. Det går an att diska och läsa samtidigt. Om man läser innan man umgås med släkten har man kanske sedan något intressant att berätta."

MAIJA BERNDTSON, BIBLIOTEKSDIREKTÖR
"På sommaren är läsningen mera planerad. Man måste veta någotsånär exakt vad man tar till sommarstugan för bagagets skull. I år vänder vi blicken österut. Bengt Jangfeldt har en tidigare sommar fört oss till Axel Munthes besynnerliga värld och till Capri. Nu får Jangfeldt öppna Vladimir Majakovskijs liv åt mig. Boken heter Med livet som insats - berättelsen om Majakovskij och hans krets. En roman skall alltid också finnas nära till hands. I sommarläsningen ingår nu också Fredrik Lång och även han ska få ta mig till Ryssland och Karelen med sin roman Ryska kusinen. Sommaren är högläsningens tid. Min rikssvenske man och jag läser varje semester några böcker för varandra. Då väljer vi berättelser som stimulerar oss båda och lockar till tankeutbyten och diskussioner. Ordens och textens betydelse blir viktig när allt uttrycks högt och leder till dialog. Helst ska man läsa utomhus. Favoritplatsen är båtens sittbrunn, alternativet är klippan. Om läslusten tar över lägger man disken i blöt. Och släkten är oftast fjärran när man vistas på en öde ö mitt i Saimens sjösystem. Där finns fler vikare än släktingar."

MÄRTA TIKKANEN, FÖRFATTARE
"Somrarna är storfamiljen dag och natt, paus med skriva-läsa-resa. I stället stora och små på berget, grill och disk, torget uppe i byn och kaffestunderna där. Oersättligt i en kontinuitet som ingenting får rubba.
Böckerna tornar upp sig på nattygsbordet.
Knausgård överst. Sparade Ettan tills jag hade sammanhängande tid i juni. Nu dags för Tvåan, resten på norska, det är egentligen bättre – rytmen är unik för vart och ett av de nordiska språken. Möjligen kräver Knausgård en regnig sommar, bra tröst isåfall. Och förhoppningsvis mindre alger i sundet.
Under årens lopp har jag läst om de flesta av Christer Kihlmans böcker men av nån anledning inte Se upp salige!. Nu ska det bli, jag glömmer aldrig dusterna med föräldrarådet i Drumsö Svenska Samskola i början av 60-talet när jag var mera jämnårig med mina elever än med deras föräldrar. Vi diskuterade inte bara Kihlman utan också den rikssvenska serien Kärlek I-VIII. Rabalder och varning men oförglömligt, inte bara för mig har det visat sig. Se upp salige! ska bli sommarens nyupptäckt, jag är spänd på Trygve Söderlings efterord. Sen väntar Siri Hustvedts The Summer Without Men.
Bra böcker är bra året om, resten får vara för mig både sommar och vinter.
Helst läser jag i gungstolen med Coltrane eller Thelonius Monk i öronen och fötterna på pallen. I år hindrar myggorna allt utesittande utom i hård nordost, då räcker det bra med dagstidningarna på bryggan.
Barn och barnbarn får ta disken. Som min dotter S säjer: - Jag är ingen passoppare! Framför allt på sommarn."

MATHIAS ROSENLUND, LITTERATURVETARE
"En bra sommarbok är som en god centraleuropeisk klosteröl: mustig, rik på nyanser och full av karaktär. Jämför till exempel Brott och straff med en lätt kyld Westmalle Tripel, eller In Cold Blood med en rumstempererad La Trappe Dubbel. Mina sommarböcker är ofta sådana som kräver utrymme för reflektion och tankearbete. Det här går tvärt emot det man normalt sett brukar anse som sommarläsning (deckarsviter, etc.), men jag säger som Christine Falkenland: Jag fastnar mer för resonemangen än för handlingen.
 – För tillfället läser jag nyss nämnda klassiker av Truman Capote, som jag faktiskt läser varje sommar. Författarens känsla för detaljer är häpnadsväckande, och varje läsning får mig att upptäcka nya dimensioner i personerna och i berättandet. Alltså är det en perfekt sommarbok, en sådan som man kan tugga på år in och år ut utan att förlora något av läsningens behag. Dessutom kan lite mördarpsykologi á la Capote vara precis vad man behöver mitt i all denna soliga glättighet.
– Helst av allt ligger jag och läser i just hängmattan. Det är dock sällan jag har möjlighet till sådan lyx, ofta blir det i stället att ta med böckerna till lekparken med barnen, till stranden, eller till kafét där jag läser medan jag avnjuter en kopp starkt kaffe. Senare i sommar har jag tänkt läsa den pinfärska romanen My American Unhappiness av Dean Bakopoulos, och om jag hinner tänker jag ta mig an Jonathan Franzens Freedom."

IDA FELLMAN, WEBBREDAKTÖR VID SVENSKA YLE
"På sommaren ska det läsas! Heter det. På spaning efter en tid som flytt eller Krig och fred som man äntligen skall komma igenom, eller Agatha Christies samlade verk för att koppla av.
Men det är inte lättare att läsa på sommaren. Det är så mycket annat: släkten, plikterna, disken, familjen, det underbara sommarvädret som man måste njuta av. Och i hett solgass orkar man inte.
Klart dock att läsning är en stor njutning, också på sommaren. Skönast förstås i en skuggig hängmatta, men där kan man så lätt bli ertappad, så ensam i den egna sängen i ett svalt hus är också bra.
Jag läser vad jag kommer åt, vad som hittas på bokhyllorna på landet, på bibban eller sånt som blivit glömt hemma.
Förra sommaren snurrade min läsning omedvetet och i misstag kring temat kvinnor genom olika decennier, på 50-talet, 60-talet och 30-talet. Hittade en gammal Hemmets veckotidning från 1961 och dess reportage och reklamer passade bra med de böcker jag läste: Marily French: Her Mother's Daughter, Joyce Carol Oates: Blonde och Mary McCarthy: The Group (från 1963 om en grupp kvinnor på 1930-talet).
Vad jag skall läsa är alltså inte alltid förutbestämt. Jag skall inte heller den här sommaren läsa Proust eller Tolstoj. Jag har börjat med Erica Jongs: Förföra demonen (om skrivande) och från den inspirerades jag till John Updikes noveller i The Maple's Story och Licks of Love. Efter diskussioner på FB står också damromanen Spill av Sigrid Combüchen på min sommarlista."

FREDRIK HERTZBERG, LITTERATURKRITIKER OCH FORSKARE

"I sommar läser jag en fransk reseparlör. Under semestern brukar jag hinna läsa ungefär en halv bok. Förra året var det Giuseppe Tommasi Lampedusas Leoparden. Inte omöjligt att jag återupptar den. Och så brukar jag bläddra i Elizabeth Davids kokböcker, de är femtio år gamla och saknar bilder men texten lever. Jag älskar hennes stil. En bra sommarbok ska stimulera fantasin och tanken; man ska kunna titta upp från den och titta ut över landskapet och himlen med förnyad blick, begrunda och drömma. Blir man förslöad av sommarliv ska den väcka en och ge impulser. Helst ska boken läsas i en vilstol med fötterna på en plasthink, så att myrorna inte når en så lätt. Får man läsa fast man just ätit middag och borde diska eller umgås med släkten? Om man är så hågad. Själv föredrar jag vanligen att umgås."