Foto: Kristoffer Åberg. Barbro Kulvik framför montern med glas, bestick och skålar formgivna av hennes lärare Kaj Franck.

”Franck var en rakryggad gosse”

Som lärare instruerade formgivaren Kaj Franck sina elever att våga tänka annorlunda och ställa allt på huvudet. Som brevskrivande son visade han upp sin humoristiska sida. Barbro Kulvik och Carla Enbom minns en idol och vägvisare.

”Hi Mom. Det är länge sen jag knattrade på typritaren. hem till mom vill säga,” lyder inledningen till ett av de många brev konstnären och formgivaren Kaj Franck skickade hem till sin mamma från resor till USA, Japan och Italien under 1950-talet.

I breven visar Kaj Franck upp en personlighet okänd för dem som inte stod honom nära. Breven är underhållande, med ett skarp blick för detaljer och ett färgstarkt språk.

– Kaj Franck var en rakryggad, stram liten gosse när man mötte honom. Men i sina brev var han en helt annan. Breven till mamman och systern är personliga och härliga, beskriver designkritikern Carla Enbom och refererar Kaj Franks beskrivning av gatumodet i New York.

Efter en ingående skildring av diverse damers hattar och kjolar kommer konklusionen: ”När det sen kommer en negress i helsvart och den bredbrättade hatten skymmer pannan och slår en dyster skugga över det mörka ansiktet hackar hon förstås alla de andra”.

Carla Enbom har haft tillgång till 120 brev skrivna av Kaj Frank.

På basen av dem har hon sammanställt en artikel i den kommande boken Kaj Franck – Universaaleja muotoja. Boken, som är tvåspråkig (finska och engelska) är försenad och utkommer senare i sommar.

Mannen bakom klassiker
På 1950-talet var servisen Kilta och de tjocka pressglasen i olika färger självklara vardagsvaror i unga pars första hem. ”De var billiga och praktiska”, skriver Carla Enbom och minns att man var mycket medveten om att formgivaren var Kaj Franck.

Att få träffa honom personligen var en ynnest. Carla Enbom och Kaj Franck träffades flera gånger. 1967 blev hela familjen Enbom inbjuden på privat besök till Notsjö glasbruk och guidades runt av mästaren själv.

Tusentals finländare har haft Kaj Franck som lärare. En av dem är formgivaren Barbro Kulvik som studerade vid Konstindustriella läroverket 1966.

– Kaj Franck var en fantastisk lärare. Under sina resor i Japan förändrades hela hans tankevärld. Han upptäckte att allt kan göras på ett annat sätt och den insikten lärde han ut åt oss elever. Dessutom hade han ordets makt – han var både filosof och intellektuell.

– Men han var inte så bra med sina händer. Han var inte en formgivare som täljde och skulpterade så där som Tapio Wirkkala, säger Barbro Kulvik.

Vilket är ditt favoritverk om du fick välja ett enda ur Kaj Francks digra produktion?

– Jag är väldigt förtjust i samovaren med den runda tekannan.

Den svarta samovaren finns med på den jubileumsutställning som pågår hela sommaren på Designmuseet. I montrarna finns också rader av färgat glas som var en av Kaj Francks många innovationer. 1953 presenterade Notsjö glas en glasserie med färgat glas vilket blev en jättesuccé inte minst i USA. Färgat glas blev därefter ett varumärke för Notsjö glas.

Alla finländare vet att Kaj Franck är mannen bakom klassiker som servisen Teema utgående från servisen Kilta och glasserien Kartio. Mindre känt är att han också formgivit tyger och leksaker. Utställda på Designmuseet finns tyger från 1940-talet med sagomotiv (vilket funktionalisterna var främmande för) och ett tyg vars mönster föreställer det gamla Helsingfors. Dessutom finns här en kollektion dockor av trä iförda folkdräkter.

Och i en monter syns inspirationen från barndomens somrar i Leppä- niemi. Här finns en serie allmogeporslin. Pjäserna är slitna men alltjämt förunderligt vackra.