Bo Carpelan

Vi har den kompletta listan på böckerna i höst

Biografierna och memoarerna blir nästan lika många som romanerna i höst. Möt också en värdetransportrånare, den finlandssvenska bilderbokens första bögpar och en löpsk hynda.

Höstens böcker | Skönlitteratur

Romaner


Claes Andersson
Ottos liv (Söderströms)

En gammal författare står i sin skrivarlägenhet i Mejlans och tittar på björken utanför. Årstiderna växlar, han drömmer erotiska drömmar, blir förälskad, skriver, går på bio, spelar på casino, läser Lars Noréns dagböcker. Minnen från hans liv dyker upp: föräldrarna, hans tid som politiker, hans hjärtinfarkt. Världen tränger sig på tidningsrubriker: dödsskjutningar vid McDonalds, terrorbombningar i Moskva, bastubad med dödlig utgång.


Henrika Andersson
Emma Gloria. Med lust och färgring stor (Söderströms)

Tredje boken om Emma Gloria, nu student med egen etta och jobb på café. Men var dröjer den ljusnande framtid? Hur kommer man ifrån det förflutna, och hur gör man när någon sviker? När man blir utsatt för sextrakasserier på Internet?


Johan Bargum
Seglats i september (Söderströms)

När Olof och Harald seglar österut i en välkänd farled råder fridfullt sensommarväder. Då mörkret faller över natthamnen kommer stormlyktan fram - och hemligheter, anklagelser, obesvarade frågor. Ett triangeldrama.


Christian Brandt
Vargen (eget förlag, distr. Söderströms)

Drömmar med mörka underströmmar, i en berättelse om en ung mans möte med en gåtfulle Suttington.


Bo Carpelan
Blad ur höstens arkiv. Tomas Skarfelts anteckningar (Schildts)

En höst flyttar Tomas Skarfelt ut till landet för att vara nära sin gamla mor. Under september, oktober och november sitter han och gör anteckningar om besöken hos mor på ålderdomshemmet, om en grannpojke som han för viktiga samtal med, om naturens skiftningar men kanske framförallt om det som händer med honom själv... Den postuma avslutningen på Bo Carpelans författarskap.

 

Lucas Hermans

8 (PQR) Debutroman om åtta dagar i en åttaårig pojkes liv.


Sara Jungersten
Wannabe (Schildts)

Tove i spegeln är en vinnare, en stjärna. En utvald. En utbildad, framgångsrik skådespelare. Men det finns hinder på vägen. En roman om att kämpa i en tid som inte godkänner misslyckanden. Debut.


Benjamin Laustiola
Nattens väktare (Söderströms)

En polisroman där vi möter ett Helsingfors som cirklar kring knark, penningspel och porr. Ett Helsingfors där människoliv visar sig vara billigare än vi någonsin trott.


Annika Luther
De hemlösas stad (Söderströms)
Efter en klimatkatastrof 2035 har stora delar av Finland täckts med vatten. I Jyväskylä lever de evakuerade invånarna ett skyddat liv med kantelespel, sport och mobiltefonövervakning av barnen, som inte vet mycket om resten av världen. 15-åriga Lilja rymmer söderut och kommer till det som finns kvar av Helsingfors – holmar där det bor människor som flyttat dit från hela världen efter att deras hem försvunnit under vattenmassorna.

Leo Löthman

Transportflotte Speer (PQR) Finländsk raktseglation i Norge under krigsåren 1940-1944.

 

Sonja Nordenswan

Zimbardien (PQR) Livet i ett världsfrånvänt kollektiv glider in i mörker och våld.


Marcus Prest
Pop (Schildts)

På tv är världen i upplösningstillstånd. Den unge mannen ser sig själv i spegeln, han håller tag om handfatet och ser sitt ansikte brinna. Boxning, styrketräning, modemagasin, SS-uniformer, William Blakes poesi och intetsägande föreläsningar i marknadsföring. Debutroman med mycket låg feelgoodfaktor.


Helena Rydberg
Jag började gå en söndag (Söderströms)

I Rom träffar den unga ryskan Vasilissa 1917 en ung finlandssvensk med författarambitioner, Edvard Gummerus.  När Edvard reser tillbaka till Helsingfors för att slutföra sina studier följer Vasilissa efter, omedveten om det hat hon kommer att möta. En ryska i frihetskämpen Herman Gummerus hem - otänkbart! Helen Rydberg är dotter till Edvard och Vasilissa Gummerus.


Christel Sundqvist
Om något skulle hända (Schildts)

Om tre kvinnor, och något fruktansvärt som händer en natt. Cecilias äldsta dotter Edith och hennes syster Siri blir kvar med alla frågorna.


Robin Valtiala
Som katternas sätt att minnas (Söderströms)

En medelålders författare springer ifrån sin förläggare på en flygplats och springer på en katt. Hon blir först rädd men några sekunder senare är det som om de alltid har känt varandra. Katten tar henne till en kontinent full av olika slags labyrinter som den har läst om.


Noveller, kortprosa


Vivi-Ann Barck
Fiskarens dotter (Litorale) Noveller från Hangö.


Ted Forsström & Kaj Korkea-aho
Pleppoboken. En samling bokstäver som bildar ord (Söderströms)

Texter som ingått i programmet Radio Pleppo på Extrem, skrivits för scenen, tv-projekt eller andra syften. Vissa är nyskrivna.


Yvonne Hoffman
Det förlorade paradiset. 13 skymningsberättelser (Schildts)

I spegeln ser man plötsligt någon annan och sommaridyllen är en fasad. Vad är verkligt och vad är inbillning? Mitt i vardagen finns skräcken och det onämnbara.


Philip Teir
Akta dig för att färdas alltför fort (Söderströms)

Från Helsingfors utgår trådar till Österbotten, Seattle, Barcelona. En evighetsstuderande grundar The Jörn Donner Appreciation Society, en pappa simmar med sin dotter i en sådan krapula att han inte kan annat än fortsätta dricka. Hbl:s kulturchef debuterar som skönlitterär prosaist.


Poesi


Ralf Andtbacka
Magnetmemoarerna (Ellips)

Ett osaligt diktprojekt, en renovering av en kakelugn, ett samspel mellan dikt och essä.


Bosse Hellsten
Solen dånar på. Bangård 35100 Orivesi St. (Schildts)

En man stretar med sitt landskap. Landskapet ger ingen vägledning. Vedtraven växer och sjunker. Horisonten ligger platt och sann som landet. Skrivandet går bra och mindre bra. Godstågen går regelbundet. Kallvinden är kall då veden är slut. Bison betar på leråkern.


Henrik Jansson
Brev till min K (Ellips)

Prosadikter, frän tidskritik, humor, vardagssurealism. Prosapoetisk syskonbok till romanen Brev från Bar Aurora (2010)


Gurli Lindén
Ordsegel (Ellips)

Rörelse mellan olika skikt i tid och rum, minnesbilder, nuet, mystik och sinnlighet.


Gösta Ågren
I det stora hela (Söderströms)

Om en färd mellan barndom och död, en färd i den "livslånga kropp, där människan / kommer, skadas och går."


Barnböcker


Anna Härmälä
Du hör inte hit, Beiron (Schildts)

Bilderbok om hur en glad unghund som levt i nöjsam harmoni i skogen konfronteras med hundutställningens regler.


Minna Lindeberg & Linda Bondestam
Allan och Udo (Söderströms)

Gubbarna Udo Bismarck och Allan Lindberg är ett gammalt par. Men det är svårt att vara två, för man är ändå alltid olika. Bilderbok om relationer, drömmar och hjältemod.


Tanja Lönnroth
Tyra Ohyra får en vän (Schildts)

Bilderbok om vänskap och om vem som bestämmer.


Annika Sandelin & Linda Bondestam
Businnan blir kär (Söderströms)

"En mjukishund och en mjukishund / Två hjärtan som bultar en underbar stund." Businnan rymmer från flickan Petra, och återvänder gravid. Bilderbok.


Zacharias Topelius & Lena Frölander-Ulf
Adalminas pärla (Söderströms)

Välkänd prinsessa i nyillustrerad utgåva, med inslag av art Nouveau, John Bauer och Gustav Klimt.

 

Isela Valve
Joels färger (PQR) En resa i Joel Petterssons färgvärld.


Biografier, memoarer, pengar


Anders Adali
Pengar, pengar, pengar. En bok om ett värdetransportrån (Söderströms)

"Aldrig tidigare har vi så enkelt fått tränga in i hjärnan på en yrkeskriminell och förstå hur han betraktar sig själv och sin livsväg", skriver Jens Lapidus i sitt förord till Adalis manus.


Bengt Ahlfors
Människan Vivica Bandler. 82 skisser till ett porträtt (Schildts)

Ahlfors bygger på Vivica Bandlers omfattande arkiv och på egna minnen. Han berättar om vänskaper och förälskelser och han visar också att hon alltsedan barn- och ungdomen hade litterära ambitioner.


Jörn Donner
Anteckningar om Mannerheim (Söderströms)

"Att följa Mannerheim är som att jaga en skugga eller ett fotografi som långsamt förlorar sina färger," inleder Donner sin nyfikna och ibland igenkännade betraktelse.


Nils Erik Forsgård
Hemingway. En betraktelse (Söderströms)

Analys av arvet efter Hemingway, ny läsning av hans böcker, besök till de platser Hemingway gjorde kända, komplexitet och kontinuitet i liv och verk.

 

Fred Forsell
Vanlig som ett munsår i februari (PQR) Självbiografisk humor.
 

Stina Katchadourian
Lappkungens dotter. En familjs historia under Finlands krig (Schildts)

Stina Katchadourian var bara två år gammal när vinterkriget bröt ut i november 1939. Ytterligare två krig och ett antal evakueringar senare hittar sig den åttaåriga Stina mitt i en flyktingström som under ett pågående Lapplandskrig söker skydd i Sverige.

Gösta Kjellin
Sissi-Jaakko. En klassresa i svenskt 1700-tal (Schildts)

Gösta Kjellins (d. 2009) bok Sissi-Jaakko om Jacob Forsell/af Forselles (1696-1768) är en liten men innehållsrik bok om frihetstiden. En långessä  om huvudpersonen och hans socialt ambitiösa hustru, en porträttskiss av frihetstidens Sverige ur ett östfinskt perspektiv.


Ralf Långbacka
På jakt efter en konstnärlig teater. Tidsmärkt teater 2 (Söderströms)

Andra delen av memoarerna tar läsaren på en resa genom 1970- och 1980-talets teatervärld; bland annat Åbo stadsteater under Långbackas och Kalle Holmbergs tid, fria år i Norden, chefskapet på Helsingfors stadsteater. Triumfer, strider, uppsättningar.


Per-Erik Lönnfors
Vi skall alltid ha Jekaterinburg (Söderströms)

Om livet efter hustruns död i cancer, om saknad, om att vara ensam och änkling. Men också om att uppleva en ny gemenskap men en kvinna, en ingermanländska som är främmande för mycket i den finlandssvenska författarvärlden. En kärlekshistoria.


Lasse Mårtenson
Vågspel (Sahlgrens)

Stormskärs-Maja, Eurovisionsframgångar och skådespeleri.


Kurt Nordman
Tiga är silver men tala är guld (Söderströms)

Företagshistoria, men lättsamt och anekdotiskt berättad, om hur monopolbolaget Helsingfors telefonförening blev en del av landets näringsliv.

 

Marit Rahkonen
Pianisten Alie Lindberg - En åländsk och europeisk musikprofil på 1800-talet (Kulturföreningen Katrina)
Alexandra "Alie" Lindberg (1849-1933) föddes i Kastelholm och gjorde karriär i Tyskland.
 
 

Irmelin Sandman Lilius
Sjutusen år. En biografi över Carl-Gustaf Lilius. Del 2 (Schildts)

Irmelin Sandman Lilius fortsätter sin biografi över skulptören, författaren, debattören men också älskaren och familjefadern Carl-Gustaf Lilius. Del 2 börjar i november 1957 med att Irmelin och Carl-Gustaf gifter sig.  Rikt illustrerad.


Texten bygger på förhandsinformation från Söderströms, Schildts, Litorale och Ellips – dvs de förlag som har sina höstlistor klara. Sakprosa – historia, samhälle, sjöfart mm – presenteras under de närmaste dagarna.