Simon Ventus och Hippi Hovi vill stöda unga finlandssvenska popmusiker. Foto: Niklas Sandström

Fondpengar blir finlandssvensk popmusik

Musik och talang heter de finlandssvenska fondernas senaste påfund.

En ny webbsajt med information för unga musiker och ett veckoslutsjippo i Vasa ingår i satsningen.

– Talang kan låta lite missvisande, men tanken är inte att bli ett musikbolag eller en stjärnfabrik, utan att erbjuda väsentlig, relevant information för unga finlandssvenska musiker, säger Hippi Hovi, ordförande för beredningsgruppen bakom Musik och talang.

Hovi säger att satsningen är till för unga utövare av alla genrer förutom klassisk musik.

– På den klassiska sidan finns redan etablerade stödformer och nätverk. Tanken här är att föra samman popmusiker från hela Svenskfinland för att bilda motsvarande nätverk.

Veckoslut i Vasa

Som en del av satsningen kommer man att ordna en veckoslutskongress i Vasa den 23–24 september. Ena dagen viks åt paneldebatter, diskussioner och föreläsningar, andra dagen åt spelningar.

– Det pynjas mycket på olika håll i Svenskfinland i dag medan länken mellan Nyland, Österbotten och Åboland har försvagats med åren.

Enligt Hovi har unga musikers behov förändrats.

– På 70-talet var det lätt att få spelningar medan många drömde om att göra en inspelning. I dag är det tvärtom. För många nya band i dag är största utmaningarna att få en träningslokal.

– Många band hoppas också på flera spelningar. Där kan vi hjälpa med praktiska tips, säger projektledare Simon Ventus.

Sajt med tips

På sajten som öppnas i september kommer man bland annat att erbjuda tips om inspelningsteknik, upphovsrätt och gemensam fakturering.

Totalt 200 000 euro har budgeterats för projektet i år. Svenska kulturfonden står för 124 000, Utbildnings- och kulturministeriet, Svenska folkskolans vänner och Konstsamfundet bidrar med ca …20 000 euro var.

Vad har Kulturfonden för garantier för att inte 124 000 euro kastas i sjön, projektombudsman Sören Lillkung?

– Självfallet har vi inga garantier, men vi har gjort grundliga förberedelser och samlat sakkunniga. Kulturfonden har på senare år fått ett stort antal  ansökningar från mindre band som vill göra samma saker, men inte vet hur. Det växande antalet ansökningar visar att vi måste satsa på det här.