Kulturhuvudstaden Åbo tar sikte på sommaren

I juni är det dags för kulturhuvudstaden Åbo att lägga in nästa växel.

Tittar man enbart på statistik ser det ut som att de första fem månaderna gått hyfsat. Men sommaren avgör om Åbo 2011 blir en publiksuccé. Två miljoner människor väntas besöka kulturhuvdstadsåret i Åbo under 2011. Men hur räknar man en besökare?

– Det är lätt att räkna dem som köper biljetter till ett evenemang. Men för att vi ska få klarhet i vem som besöker kulturhuvdstaden borde vi ju fråga var och en som sätter sig ner vid ån, säger Päivi Autere, som är informatör på kulturhuvudstadsåret.

I mitten av maj räknade man med sammanlagt 318 000 besökare.

– Det är sådana som vi vet att besökt ett konkret evenemang. Sommaren kommer att bli livligare. Till exempel under Tall Ships-regattan som ordnas i slutet av augusti kan det lätt bli hundratusentals besökare på ett veckoslut, säger Autere.

Det specialbyggda kulturcentret Logomo har varit en klar favorit. Utställningarna – bland annat Tom of Finland och samlingen med finländskt nutidsfoto – hade setts av 74 000 besökare i mitten av maj. Flera av scenkonstföreställningarna har varit slutsålda. Sammanlagt 44 000 biljetter har sålts.

Men sommaren kommer att avgöra hur populärt kulturhuvudstadsåret är.

Enligt en färsk enkät gjord av Taloustutkimus planerar ännu 1,36 miljoner finländare att delta i programmet för Åbo 2011.
På hotellfronten ser läget än så länge lugnt ut. Antalet övernattningar hade i maj ökat med drygt 5 procent. I målsättningarna för Åbo 2011 har man siktat på en total ökning på 15 procent.

– I samband med öppningen i januari såg vi en stor ökning. Men det är klart att vintern inte lockar lika mycket som sommarmånaderna, säger Autere.
En kritik som riktats mot kulturåret är att det kommer att bli knapert för kulturen nästa år.

– Största delen av finansieringen är ju pengar ur stiftelsen för kulturhuvudstadsåret. Nästa år kommer Åbo antagligen att få vänja sig vid en vanlig kulturbudget. Men förhoppningen är ju samtidigt att projekt ska leva vidare, säger Autere.