Foto: EPA

BBC World …blev betalkanal

Tv-kanalen BBC World News som av tradition alltid ingått i utbudet av avgiftsfria tv-kanaler har plötsligt blivit avgiftsbelagd och utan att tv-tittarna informerades. DNA Welho beklagar den bristande informationen.

För en vecka sedan, den 24 maj, kopplades BBC World News och Deutsche Welle bort från sortimentet av avgiftsfria baskanaler. Två dagar senare, den 26 maj, dök information om vad som skett upp på DNA:s hemsida. Ingen information till hemmen har dock gått ut.

– Vi beklagar, säger DNA Welhos direktör för tv-utbudet, Mikko Saarentaus.

– Informationen borde naturligtvis ha gått ut till hushållen.

BBC World News har en trogen och etablerad tittarskara och Saarentaus medger att DNA Welho har fått ta emot en hel del klagomål.
– Men jag vill poängtera att beslutet inte enbart är vårt. Vi diskuterade med kanalerna som också var positivt inställda till att bli avgiftsbelagda.
Innebär detta att BBC och Deutsche Welle har ekonomisk nytta av förändringen?

– Man kan säga som så att det ligger i deras intresse, svarar Saarentaus.

Både BBC World News och Deutsche Welle ingår nu i det nya kanalpaketet DNA Welho Mix. I utbudet finns också kanaler som CNN, National Geographic, Eurosport, Al Jazira samt de svenska tv-kanalerna Barnkanalen, SVT 1, SVT 2, TV 3 och TV 4.
De svenska kanalerna har sedan länge ett eget kanalpaket, Norra.

Finns det risk för att även Norra försvinner och tittarna därmed tvingas över till DNA Welho Mix?

– Meningen är att behålla Norra, svarar Saarentaus.

Kanalpaketet DNA Welho Mix kostar 24,90 per månad. Just nu finns paketet till specialpriset 12,45 per månad för en sex månaders period. Erbjudandet är i kraft till slutet av juni.