Niklas Nylund och Niklas Rosström siktar nu på Sverige med Svenskfinland-kortet. Foto: Benjamin Suomela

Pappas eget band är som en lekstuga

Pappas eget band är den finlandssvenska Henry Lloyd-publikens gunstlingar. Men de spelas också flitigt i finsk radio. Och nu siktar bandet på Sverige.

Niklas Nylund och Niklas Rosström gör pastischartad popmusik med sensibiliteten hos män i medelåldern. Själv säger de att Pappas eget band är ett hobbyprojekt som görs med höga ambitioner.

– Kommersiellt sett är det ju helt omöjligt att göra popmusik på finlandssvenska. Men i och med att vi inte har någon press på oss har vi också tid att vara ambitiösa, säger Niklas Nylund.

Duon har svarvat ihop den senaste plattan Turister i kosmos under en treårsperiod. Delar av albumet har spelats in i England med musiker som jobbat med bland andra Tom Jones, Robbie Williams, Queen och Van Morrison.

– Det har varit en av de roligaste grejerna med hela inspelningen. Att se att vi jobbar på samma nivå som de här musikerna. Det är bara sammanhangen som är annorlunda, säger Nylund.

– Annars är det precis samma dåliga musikerskämt och precis samma diskussioner under inspelningen, säger Rosström.
Inspelningarna började som en lek i studion.

– Hela bandet är en lekstuga på något sätt. Men en pastisch blir lätt något annat. Att skriva låtar är inte så förutsägbart, man hamnar där man hamnar, säger Nylund.

– Hela bandet är en lekstuga på något sätt. Men en pastisch blir lätt något annat. Att skriva låtar är inte så förutsägbart, man hamnar där man hamnar, säger Nylund.

Stora arrangemang

Pappas eget band hamnade i en platta med en stor ljudbild. Det vimlar av pålägg, körer och blåsarrangemang på Turister i kosmos. Fast samtidigt är låtarna gjorda för att funka på en akustisk gitarr.

– Vi har två olika liveuppsättningar. En där vi är nio personer på scen, en där vi är fem. Vi måste banta ner, det är omöjligt rent logistiskt att ha ett stort band om man fungerar enligt hobbyprincipen, säger Nylund.

Texterna tangerar ofta vardagsteman – är det också pastisch?

– Det finns de som tycker att de är dåliga, och de som tycker att de är otroligt träffsäkra. Men något slags vardagsrealism handlar det nog om, säger Rosström.

– Man får ju höra ibland att vi är ett fattigmans-Bo Kaspers Orkester, men det är människor som tar det här på alltför stort allvar, säger Nylund.

– En konkret orsak är förstås att Mats Schubert som spelar keyboard i Bo Kaspers också spelar på alla våra låtar. Men när det är lite souligt och på svenska så är det lätt att man jämför.

Ni har aldrig funderat på att sjunga på finska?

– Nej, det skulle inte gå. En mjuk fras som ”Sand mellan tårna” – på finska låter det som något som skaver i skorna. Mentaliteten är en helt annan, säger Nylund.

– Men den låten har den finska publiken tagit till sig. Den låg på femtonde plats på Radio Suomi i fjol, säger Rosström.

Pappas eget band avslöjar däremot att man mera aktivt tänker rikta in sig på den Sverigesvenska marknaden.

– Just nu söker vi efter ett svenskt skivbolag, säger Nylund.

– Som finlandssvenskar kan man nog vara lite unik i Sverige. Där finns ju redan Mark och Stina Ekblad. Om man har en finlandssvensk nyans så kan man kanske ha något att ge, säger Rosström.

Turister i Kosmos släpptes den 18.5. Pappas eget band spelar nästa gång på Rowlit i Väståboland den 16 juli.