Vem kan rädda …soldat Manning?

För att Wikileaks skall kunna fungera krävs att sajten byggs upp som en jättelik mediekoncern, säger Daniel Domscheit-Berg. Han var Julian Assanges kompanjon och förtrogna, i dag talar de inte med varandra längre.

I morgon har det gått ett år sedan soldat Bradley Manning fängslades, misstänkt för att vara den som läckte 250 000 sidor hemligstämplat material om USA:s aktiviteter i Irak till Wikileaks. Bland materialet finns videon Collateral Murder som dokumenterar den amerikanska militärens besinnningslösa massaker på en oskyldig familj i Irak 2007.

Under det gångna året har Bradley Manning suttit i isoleringscell, han har torterats, han har tvingats sova naken och han utsätts för regelbundna ”inspektioner”. Amnesty International har kallat behandlingen av honom grym och omänsklig men Wikileaks tiger.

Daniel Domscheit-Berg var andre man för Wikileaks och organisationens talesperson när Bradley Manning fängslades.

– Wikileaks har ett moraliskt ansvar för Bradley Manning och borde vara solidarisk med honom, säger Domscheit-Berg.

– Eftersom Wikileaks existerar tack vare visselblåsare som garanteras anonymitet är det sajtens uppgift att utbilda dem så att de kan gå säkra.

Wikileaks har inte försökt hjälpa menige Manning men var oskyldig till att Manning åkte fast. Bradley Manning röjde själv sin identitet, något Daniel Domscheit-Berg tackar sin smala lycka (och Wikileaks tekniska system) för. I en chat med en känd amerikansk hackare avslöjade Manning vad han gjort. Manning trodde att hackaren var pålitlig men i stället angav hackaren honom för det amerikanska försvaret.

– När man gjort något sensationellt vill man gärna att någon skall veta det. Jag tror att Bradley Manning avslöjade sig för att han ville bli sedd och få uppmärksamhet, säger Daniel Domscheit-Berg.

Daniel Domscheit-Bergs intresse för Wikileaks vaknade 2007. På den tiden arbetade Domscheit-Berg som IT-ansvarig för ett amerikanskt företag. Wikileaks grundare, Julian Assange, anställde Domscheit-Berg som sin närmaste kompanjon i början av år 2009 men då hade Domscheit-Berg redan arbetat för Wikileaks på sin lediga tid.

Ett år senare, i februari 2010, sågs Assange och Domscheit-Berg för sista gången. I september 2010 lämnade Domscheit-Berg Wikileaks.

Bisarre Assange

Om månaderna på Wikileaks och om den karismatiske men maktfullkomlige Julian Assange har Daniel Domscheit-Berg skrivit boken Wikileaks – Historien om sajten som förändrade en hel värld. Boken beskriver Julian Assange som en bisarr person som går klädd i flera lager smutsiga kläder, som äter leverpastej direkt ur förpackningen och torkar av sig på Domscheit-Bergs soffa och som är i total avsaknad av ett lokalsinne.

Å andra sidan har Assange också en förunderlig förmåga att kunna koncentrera sig på väsentligheter flera dygn i sträck samtidigt som han kan visa upp en älskvärd sida.

Mest chockad var dock Daniel Domscheit-Berg över hur liten som organisation Wikileaks faktiskt var.
– Det var Julian och jag och en handfull övriga. Eftersom alla andra använde flera namn var det länge oklart hur få vi var. Det fanns alltid för mycket att göra, säger Daniel Domscheit-Berg vars bok nu publicerats på finska (Wikileaks – sisäpiirin salaisuudet, Tammi).

I början var atmosfären på Wikileaks avspänd. Så småningom hårdnade tonen och en rad problem med samarbetspartners utanför Wikileaks uppstod. Också relationen mellan Julian Assange och Daniel Domscheit-Berg knakade.

– Julian ville publicera allt material så fort som möjligt, jag ville bygga upp infrastrukturen.

Julian Assange blev allt maktfullkomligare och allt fränare gentemot dem som vågade ifrågasätta honom och hans metoder. ”Kritisera inte er ledare i tider av kris” lyder ett av hans berömda uttalanden. När Assange började driva sin egen agenda i stället för att fokusera på andras avslöjanden var Domscheit-Bergs mått rågat.

Sedan Daniel Domscheit-Berg i september 2010 lämnade Wikileaks har hans kontakter med Assange förts via Assanges advokat.
– Jag har fått hotfulla brev där jag anklagas för att vara mentalt sjuk. Men själva boken har Julian inte kommenterat.
I dag driver Daniel Domscheit-Berg sajten Openleaks vars mål är att bli det Wikileaks inte blev.

Vilken prestation kan Wikileaks vara mest stolt över?
– Wikileaks skapade ett nytt koncept för det genomskinliga samhället. Många samhällen var inte transparenta förr. I Tyskland fanns till exempel inga visselblåsare.

Kompanjonen blev fiende. Daniel Domscheit-Berg skriver om orsakerna till att han lämnade Wikileaks.