TT Spektra Skådespelerskan Kirsten Dunst med Lars von Trier.

Bannlyst von Trier lämnar inte Cannes

Efter gårdagens Hitlerskämt är Lars von Trier persona non grata på filmfestivalen i Cannes. Han uppmanas att omedelbart lämna festivalen. Men det tänker von Trier inte göra.

 

– Jag är lite stolt över att vara den ende någonsin som blivit persona non grata i Cannes. Men det jag sa var dumt. Jag tycker om att provocera, men den här gången gick jag för långt, säger von Trier vid ett pressmöte i Cannes i dag.

von Trier har inga planer på att lämna festivalen.

– Vad det här innebär vet jag inte än, mer än att jag väl inte får komma in i palatset, och det gör mig ingenting. Jag är ombedd att lämna festivalen, men jag tänker stanna kvar och göra pr för filmen.

 

 von Triers skämt om judar, nazism och Susanne Bier togs med stort allvar av stora delar av omvärlden. En restaurangägare ställde in den middag som var planerad före onsdagskvällens galaföreställning, och även den strandfest för 400 personer, som hade planerats att dra i gång efter visningen, ställdes in.

 

– Jag är definitivt inte antisemit, jag tror att det finns få som gått så djupt in i sitt judiska arv och släktforskat som jag har gjort, säger den danske regissören.

 

Lars von Triers skådespelare menar överlag, att det som hände på onsdagens presskonferens var resultatet av ett udda skämtlynne.

  

– Han trasslade in sig på ett olyckligt sätt. Jag tror att alla vet att han säger vad som helst, och att han varken är nazist eller antisemit. Han har ett sätt att kommunicera som alltid går ut på att vara ironisk, säger Stellan Skarsgård.