Seriöst skvaller och viktiga personuppgifter

Eller känner du till journalisten Stefan Brunows partisympatier? "Antikommunistisk borgerlig vänster", lyder svaret som finns att läsa i nyaste Vem och vad.

Den Schildtska tegelstenen Vem och Vad utkommer igen för nittonde gången sedan 1920. Årets 900-sidor tjocka upplaga innehåller drygt 3800 personnotiser. Äldst i årets bok är 95-åriga Borgåkonstnären Åke Hellman. Hellmans far Johan hade titeln överdetektiv.

Vem och Vad-läsaren får också veta att konstnären är intresserad av astronomi och schack och att hans porträtt hänger i Helsingfors universitet, Åbo Akademi, Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och presidentens slott.

Yngst i boken är 25-åriga författaren Emma Juslin.

Hur bär ni er åt då ni bestämmer vem som får vara med i Vem och vad?

–Vi utgår från förra upplagan och kompletterar utgående från vilka vi känner till, säger huvudredaktör Johan Lindberg.

Det finns luckor i bokens personregister, men de beror mer sällan på att redaktionen skulle ha missat. Förklaringen är oftast att folk inte vill vara med eller låter bli att svara på redaktionens frågeformulär. Till exempel minoritetsombudsman Eva Biaudet har försvunnit ur den nyaste upplagan, likaså nypensionerade Kulturfondsdirektören Krister Ståhlberg. Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh har aldrig funnits med i Vem och vad, men finns däremot nog i den finska motsvarigheten, Kuka kukin on.

Någon statistik över vilka yrken som finns representerade bland personerna i Vem och vad finns tyvärr inte, men människor från universitetsvärlden och kulturlivet är välrepresenterade. Också aktiva och tidigare politiker finns det rätt gott om.

En stor del av uppgifterna i Vem och Vad utgörs av publikationer som personerna i boken skrivit.
Tidigare har Vem och vad utkommit vart fjärde år, men nu har takten blivit snabbare och det är två år sedan förra upplagan. Nästa upplaga utkommer då Schildts förlag fyller 100 om tre år. Förlaget har preliminära planer på att börja ge ut Vem och Vad i elektronisk form.

FNB-SPT/MARIA GESTRIN-HAGNER