Finsk films skarpaste vildhjärna anfaller

Om man brinner för att göra film får man bereda sig på att det sällan finns någon rak väg mot toppen. I stället är det tålamodet och visionerna som avgör var du hamnar. Åtminstone enligt Timo Vuorensola , en av de få regissörer som just nu bär på löftet om en ljusare framtid för finsk film.

Vuorensola växte upp i Tammerfors. Han har ingen filmutbildning utan gick som tonåring en kortfilmskurs och blev efter den indragen i hobbyprojektet Star Wreck , en serie finska parodifilmer på Star Trek som senare kommit att toppa listan över mest sedda finska filmer hittills. Nyckeln till detta var gruppens beslut att erbjuda möjligheten att gratis ladda ner filmerna eller se dem online. Speciellt den sista, Star Wreck: In the Pirkinning har laddats ner över 8 miljoner gånger runt om i världen, och därmed gått om också Okänd soldat i antal tittare.

 – Vi höll på i sju år med Star Wreck som startade som ett hobbyprojekt. Där lärde jag mig allt jag behövt veta. Det lustiga är att jag faktiskt aldrig sett Star Trek-filmerna. Som regissör representerade jag alltså den publik som heller aldrig förstod vad det hela handlade om.

6,5 miljoner euro

Jobbet med Star Wreck lönade sig fast det gjordes gratis. Vuorensolas nuvarade jätteproduktion Iron Sky , en mörk scifikomedi som samproduceras av bolag i Finland, Tyskland och Australien, har en budget på runt 6,5 miljoner euro. Projektet har redan nått någon form av kultstatus trots att inspelningen inte ens är över. I maj lanserades en omtalad Youtube-teaser och produktionen har etablerat en bred fanskara på nätet, främst genom filmens internetsida där vem som helst kan bidra till finansiering och innehåll. Konceptet som döpts till Wreckamovie är utvecklat av Vuorensolas team. Bara för ett par år sedan hade det ännu varit omöjligt för en finsk långfilm att bli ett globalt fenomen. Nu förändrar entusiaster världen över via Vuorensolas sajt sättet att göra professionell film. Detta även genom att hjälpa till med allt från översättningar till specialeffekterna i Iron Sky.

– Utmaningen med så många involverade är att få kommunikationen att fungera på flera språk och att storyn fungerar i alla länder.

Intrigen är en snackis i sig: i slutet av andra världskriget lyckas några nazister fly upp i rymden och gömma sig på månens baksida i väntan på den rätta tidpunkten att återerövra Moder Jord. Året är 2018 och stunden är inne.

– Tanken att göra en film om nazister på månen är så enastående dråplig att det vore ett brott att låta bli att försöka sig på det. Idén öppnar så många dramatiska möjligheter..

Och visst, teasern lovar gigantiska rymdkrig, flottbaser formade som hakkors och tusentals vandrande gasmasker. Stort och övertygande. Ändå är det inte frågan om något skämt, förklarar Vuorensola.

– Berättelsen är så stark att vi helt övergivit den ironiskt kitschiga campstilen som fanns i Star Wreck. Ett sådant uttryck skulle inte stödja den här storyn som behöver mer trovärdighet. Ändå kallar vi det komedi, en mörk sådan.

En stenhård nörd

Att be om hjälp av publiken är en del av framtidens filmskapande menar Vuorensola..

– Jag tror att en av de saker vi gjort rätt från början är att berätta ärligt om vår idé. Många filmare går och grubblar i tiotals år utan att veta vad andra kunde tycka. Vi har öppet gått ut med att be om hjälp och pengar vilket gett ett så stort gensvar på nätet att vi kunnat jobba i lugn och ro. Trots att det tar tid. Publiken förstår att vänta.

Det hela låter kanske demokratiskt men Vuorensola menar ändå att han är stenhård. Bland alla förslag väljer och dumpar han dem som inte behövs, hur fina idéer det än handlar om. Som regissör säger han sig vara en nörd som helt och hållet förflyttar sig till den filmatiska världen och går in i varenda detalj..

– Min generation har vuxit upp med genrefilmer, något som nästan inte alls gjorts i Finland fram till nu. Vi efterlyser annorlunda berättelser. Att speciellt unga regissörer försöker göra samma sak som redan gjorts stör mig oerhört. Nu, om någonsin, måste vi testa nytt som inte intresserar enbart finländare..

Att en brytningstid är på gång är Vuorensola övertygad om. Finland kan bli Europas nästa filmland. Filmer som Sauna , Jadesoturi och Dark Floors vittnar om potential men den stora skrällen har ännu inte kommit, menar han.

– Inom Iron Sky-teamet har vi ingen realistisk uppfattning som begränsar oss, inget "så kan man inte göra". Allt handlar om att testa våra gränser som filmskapare. Om det lyckas kan Finland se fram emot tio intressanta filmår som också garanterat påverkar Filmstiftelsens prioriteringar..

Andrea Svanbäck

andrea.svanback@hbl.fi