Divans skilda väsen

Frans Poelstra och Robert Steijn, bekanta bland annat från Sidostegsfestivalen 2007, har verkat som konstnärliga rådgivare. Speciellt det spänner förväntningarna. Verket Frans Poelstra, his dramaturge and Bach med en förklarande eller kuraterande dramaturg, en demonstrerande och iscensättande dansare och ett biografiskt utvikt samt humoristiskt invinklat stoff, har garanterat ristat in sig i minnet på alla som såg det.

I Mabel or The Queen of Bones är Liisa Pentti ensam på scenen även om hon i en scen handgripligen assisteras av ljussättaren Mia Kivinen och Aleksi Haapaniemi helt konkret framkallar såväl elektroniska som trummljud i några scener. I princip är det dock Liisa Pentti själv som genererar såväl handling som framställning.

Hennes idébaserade verk de- och rekonstruerar divans väsen i en svit sammanhängande scener. Greppet är lekfullt, lätt och fragmentariskt ombytligt. Liisa Pentti gör långa kliv från inledningens fotomodellika poserande till avslutningens balettlika scen. På vägen passerar bland annat divaikoner som Edith Piaf, Marlene Dietrich och Maria Callas revy som korta konceptuella referenser. Via kläd- och scenbyten tas arketypiska roller och idéer fram för att i rask takt bytas ut.

Jag upplever helheten som fragmentarisk och har svårt att i det impulsiva flödet hitta bärande eller helt nya infallsvinklar på temat. Scenerna i sig är tankeväckande och temat såväl kultur- som konstteoretiskt intressant. Hur förhåller sig exempelvis gångna tiders kanoniserade divor till dagens "som om"-divor i den tillsynes ändlösa talangjakten?

Verktiteln får en fiktiv förklaring i en av scenerna men via progragrambladets tack till Mabel E. Todd - och givetvis sammanhanget - inser vi att denna stöttepelare i den somatiska och kinesiologiska teoribildningen (en verklig "benens drottning"), är ytterligare en referens i verket. Hur Todd hänger ihop med divatemat förblir dock oklart.

JAN-PETER KAIKU

kultur@hbl.fi

MABEL OR THE QUEEN OF BONES

Zodiak - centret för ny dans.Koreografi och dans: Liisa Pentti. Konstnärlig rådgivning: Frans Poelstra, Robert Steijn. Musik: Aleksi Haapaniemi. Ljusdesign: Mia Kivinen. Ljuddesign: Patrick Kosk. Kostymdesign: Terttu Torkkola.

Kabelfabriken 22.10.


KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.