Foto: Lehtikuva/Sari Gustavsson

Malin Slotte: Kontroversiell kyss? Knappast

I fjol var det mänskliga rättigheter i största allmänhet som var årets snackis under Eurovision Song Contest i Baku. I år i Malmö är det kyssen som Finlands Krista Siegfrids ger till sin körsångerska. Också den kan i och för sig tolkas som ett ställningstagande för mänskliga rättigheter.

ESC är ett evenemang som har ett behov av att skapa sina egna samtalsämnen, och i år är det kyssen som alla verkar rapportera om. Eller, för att travestera det som någon sade häromdagen, i en del länder är kyssen en grej, i andra är det en grej att den är en grej. Till den förra kategorin påstås exempelvis turkiska och grekiska medier höra, till den senare svenska, och varför inte också finländska medier. Den verkliga snackisen är kanske att det pratas om kyssen?


Men hur kontroversiell är den egentligen? Turkiet påstås ha låtit bli att sända programmet på grund av denna samkönade ömhetsbetygelse.

– Det kan jag inte tro, är EBU:s mediedirektör Annika Nyberg Frankenhaeusers reaktion när saken kommer på tal.

Enligt henne ligger det ekonomiska skäl bakom Turkiets beslut att inte sända programmet, vilket det turkiska rundradiobolaget TRT också själva hävdar. Turkiet deltar inte i tävlingen i år, och då behöver man inte heller sända programmet. Även att sända det kostar nämligen.

Enligt Nyberg Frankenhaeuser uppfattar heller inte EBU kyssen som kontroversiell, och EBU har heller inte tagit emot några klagomål eller protester från något medlemsland på grund av den. Enligt henne ser EBU inget politiskt i kyssen, inte ens efter de uppmärksammade uttalanden Krista gjort i brittisk press.

– Krista anser väl själv att hon blev misstolkad där. Finlands bidrag är inget som vi har reagerat på. Det är en skojig sång med ett parodiskt grepp, kommenterar Nyberg Frankenhaeuser.

Nyberg Frankenhaeuser är på plats i Malmö och uppfattar inte att Finlands bidrag på något vis är kontroversiellt i de kretsar hon rör sig, eller att det diskuterats i några särskilda termer.

Visst är kyssen uppseendeväckande, det är också det som är meningen. Och säkert finns det de som tar anstöt ute i Europa, även i Finland, och även i Europas mest liberala länder. Men den är inte särskilt kontroversiell. Flickor pussas numera hela tiden. Madonna och Britney gjorde det på scen redan för ett decennium sedan. Flickhångel har blivit ett etablerat sätt att behaga den manliga blicken – homofoba Ryssland satsade på flatflukteri redan 2003 då de sände den låtsaslesbiska duon t.A.T.u. till Eurovisionen. Duon påstås ha hotat att kyssas på scenen men EBU ska ha förbjudit det.

Så inte ska vi tro att flickkyssen i Finlands bidrag är så sensationell, ens i en östeuropeisk kontext. En pojkkyss skulle däremot vara betydligt mer explosiv materia. När det första Brokeback Mountain-bidraget deltar i Eurovisionen pratar vi förmodligen om reaktioner på en helt annan nivå.