David Bowie under Thin White Duke-perioden.

Philip Teir: Hertigen i Helsingfors

För 37 år sedan klev David Bowie av Moskvatåget i Helsingfors. På kavajen hade han ett Leninmärke.

I april 1976 kunde man få se skymten av David Bowie i Helsingfors. Han klev av vid Järnvägstorget efter en tågresa direkt från Moskva, där han bland annat firat sin kompis Iggy Pops 29-årsdag under en veckas turnépaus.

Senare på kvällen skulle hans band spela i UKK-hallen vid Mässcentrum.

Ett gäng journalister möter Bowie på Hotel Hesperia, nuvarande Crowne Plaza i Tölö. Bowie är klädd i en dubbelknäppt grå kostym, inspirerad av Rudolph Valentino, med ett Leninmärke på bröstet. Det här är under hans ”Thin White Duke”-period. Bowie bor i Europa och har upptäckt tysk minimalism och Kraftwerk.

Någon frågar om Lenin-märket.

”Jag vill alltid vara stilig vart jag än åker. Det var den enda superstjärnan som fanns därborta”, säger Bowie. Tidningen Suosikki antecknar.

Besöket finns återberättat i Mikael Huhtamäkis färska bok Live in Finland (Gummerus), som handlar om utländska band och artister som landat i Finland mellan åren 1955 och 1979. Mest mytomspunnen är kanske Jimi Hendrix spelning på Kulturhuset 1967, som ägnas åtskilliga sidor och som tycks ha samma nostalgiska värde för många Helsingforsbor som de olympiska spelen 1952.

Rockmusiken kom till Finland till stor del via Borgbacken. Huhtamäki skriver om ”kvinnan som tog rocken till Finland”, Sara Ekelund, som bokade spelningar på Borgbacken under femtiotalet. Låt vara att en hel del av dessa var med artister som Alice Babs och Carmen Miranda. The Animals, den första maj 1965, var en av de mer legendariska bokningarna.

När Bowie kom till Finland recenserade Anders Gästgifvars i Hufvudstadsbladet, och konstaterade att ”allt prat om att D.B. skulle vara passé visade sig vara obefogat”. På den tiden hade Bowie redan nästan ett decennium av soloskivor bakom sig, även om det stora Ziggy Stardust-genombrottet låg bara några år bakåt i tiden. Enligt Gästgifvars såg Bowie ”ut som en Howard Hughes i vit skjorta med svarta byxor och dito väst medan ljusshowen inskränkte sig till vanliga strålkastare”.

Turnén 1976 har också kallats för White Light Tour. Idén var att Bowies uttryck skulle föra tankarna till 30-talets expressionistiska teater. I publiken – noterar Huhtamäki – fanns bland andra Mikko Alatalo med fru, Pepe Willberg, Hector och Aira Samulin.

”De som ännu inte låtit barberarna klippa nya frisyrer eller skaffat sig moderiktiga kostymer, gör det efter uppvisningen”, skriver Patrik Bifeldt i Hbl i en artikel om Bowie några år senare. Helsingforsbesöket avslutas på nattklubben Helsinki Club. Nästa dag drar turnén vidare till Stockholm med Sverigebåt (Bowie är flygrädd). Läs mera om det besöket i den svenska tidningen Sonics senaste nummer.

Två år senare kommer Iggy Pop till Finland för att spela med sitt band. Presskonferensen ordnas – av alla ställen – på Haiko gård i Borgå. Där lyckas Iggy Pop slå sönder ett glasbord mitt under presskonferensen. ”Jag gillar ljudet av krossat glas”, konstaterar han. Rimligt.