Morgonöppet med Karin Filén, Marcus Rosenlund och Eva Frantz. Foto: Yle.

Jens Berg: Två kaktusar – ingen begonia

Radio Vega har länge brottats med stora problem att profilera morgonsändningen i huvudstadsregionen.

För några veckor sedan började mina morgoncirklar rubbas. Till rutinerna har alltid hört att få skrattet från Extrems underhållning och substansen från Vegas nyheter. Men nu blir perioderna på vuxenkanalens Morgonöppet allt längre mellan nyhetssändningarna.

Radio Vega har länge brottats med stora problem att profilera morgonsändningen i huvudstadsregionen. Ska man vända sig till pendlare eller infödingar? Ska man lägga fokus på aktualiteter eller underhållning? Ska målgruppen vara trogna lyssnare eller unga vuxna? Ska det vara flöde eller redigerade inslag?
Resultatet har blivit att man försökt göra allt på en gång utan att riktigt beröra någon.

Morgonprogrammet har nu valt väg genom att plocka in de riktigt tunga flödespjäserna i studion. Skickliga Eva Frantz har fått sällskap av Extrems före detta morgonpratare Karin Filén och av den hårdrockande vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund. Tillsammans bildar de en både trovärdig och underhållande trio, som har alla förutsättningar att locka till sig de unga vuxna som nu upplever att de saknar ett alternativ på svenska.

I mitt morgontrötta surfande mellan radiokanalerna märker jag dock att jag ibland inte vet vilkendera av de finlandssvenska kanalerna jag landat på. Musiken är ibland snarlik och speciellt de gånger Filén och Rosenlund snackar på tumanhand i studion går associationerna till hur Extrem lät för några år sedan. Tempot är högt, språket är vardagligt och satir används som stilgrepp.

Programmets producent Marika Mäklin bekräftar att jag inte är den enda som reagerat på det här. Speciellt vissa i den äldre ändan av publiken har hört av sig och efterlyst en sakligare ton. Men sällan är det ju de nöjda som hör av sig.

Trots att jag tillhör den potentiella målgruppen för bägge de finlandsvenska morgonprogrammen och därför är nöjd över att nu ha två alternativ, så kan jag förstå att en del av lyssnarskaran känner sig övergiven. Om du inte är en vän av snabba ryck med skruvade knorrar, så har du inget egentligt alternativ på svenska i dag.

Jag skrev för någon månad sedan en kolumn på den här platsen under rubriken ”Gamla Extrem är nya Vega”, där jag argumenterade för att flödesprogrammen på Vega i dag låter som Extrem gjorde tidigare. Morgonöppet låter i dag som Morgonshowen på Extrem lät för drygt tio år sedan.

När Morgonöppet nu äntligen har hittat en studiobesättning med den rätta potentialen kan man med fördel ta ett steg mot mera aktualiteter och mera substans, utan att tappa i varken tilltal eller nerv. Intressanta studiogäster behöver nödvändigtvis inte avbrytas med musik och också något tyngre samhällsämnen skulle sitta i konceptet.

Om Vega lyckas med den här manövern kan man öka det totala radiolyssnandet på svenska, annars är risken uppenbar att en del av målgruppen väljer ett tredje alternativ.