Seth MacFarlane. Har själv inte kommenterat sin medverkan i Oscarsgalan natten mot måndag. På bilden ses även skådespelaren Kristin Chenoweth. EPA/MICHAEL YADA

Philip Teir: O-rolig Oscarsgala

Humor i direktsändning är en svår konst, bevisar även årets Oscarsgala.

Den amerikanska filmakademin ser ut att behöva hyra in en konsult i stil med den som Radio Extrem nu anlitat. Beslutet att välja Family Guy-skaparen Seth MacFarlane som årets värd var inte helt lyckat. Hela galan öppnade med ett tajt koreograferat sångnummer som handlade om filmer där man kunnat se kvinnliga skådespelares bröst. Och det fortsatte, bland annat med ett skämt om Chris Browns dokumenterade misshandel av flickvännen Rihanna. The New Yorker kallade oscarskvällen för ”aggressiv, ful och sexistisk”.

Förnyelsen av Oscarsgalan tycks vara ett problem för filmakademin. I år dumpade man namnet The Academy Awards och kallade hela spektaklet för The Oscars. Billy Crystal,Whoopi Goldberg och Steve Martin har avlöst varandra som värdar under i stort sett tjugo år. När James Franco och Anne Hathaway höll i trådarna för två år sedan var det en del som undrade om Francos flegmatiska attityd antydde att han var hög under sändningen.

Så vem skulle hålla showen i år?

Valet föll på Seth MacFarlane, som kommer närmast från sitcomvärlden. Tv-serierna Family Guy och American Dad är animationer som sparkar åt alla håll, och långfilmsdebuten Ted handlar om en nallebjörn som röker cannabis, svär och hänger med prostituerade.

Man kunde alltså förvänta sig att det skulle vara högt i tak. Men MacFarlane fick inte mycket förståelse för sina skämt om att George Clooney en dag skulle börja dejta 9-åriga oscarskandidaten Quvenzhané Wallis.

Att göra utmanande humor i direktsändning utan att vara plump borde ändå inte vara så svårt. MacFarlane har haft gott om tid att förbereda sig. Också Ricky Gervais har klarat av detta när han varit värd för Golden Globes, med darr på ribban visserligen (han blev utbytt i år).

Som Gervais säger i en intervju med Esquire: ”Humor måste ha en intellektuell strävan. Så fort det blir känslomässigt är det inte kul längre. Därför är rasistiska eller sexistiska skämt inte roliga – inte för att de är kränkande, utan för att de är osanna. Så fort ett skämt bygger på en osanning är det inte roligt.”

En del tyckte förstås också att MacFarlane var rolig. I Radio Extrem i går fick han betyget ”ljusår bättre än Billy Crystal”. Ja, det är klart. Det behövs förnyelse. Men det finns ingenting som säger att man inte kan vara smart och rolig på samma gång.

Årets Golden Globe-värdar Tina Fey och Amy Poehler ser just nu ut som starka kandidater för att leda nästa års ceremoni.