Pia Ingström: Skillnader och kort minne

Fråga mig om några decennier på åldringsboendet vilken finlandssvensk författare verksam mellan 2000 och 2012 som ursprungligen utkommit på vilket förlag, och jag kommer att veta svaret, skriver Pia Ingström.

Sammanlagt 33 nya titlar – skönlitteratur och sakprosa – finns på det nya fusionerade Schildts & Söderströms höstlista, mot fjolårets sammanlagt 40 för de då två förlagen. Av det här kan man ännu inte dra någon slutsats om vad förlagsfusionen på sikt inneburit för den finlandssvenska litteraturens volym. Höstens utgivning är nämligen i praktiken planerad före fusionen. Men man kan lägga siffrorna på minnet, för vidare bokföring. 

I dag presenterar vi skönlitteraturen, och kan notera bland annat att hösten i år är en fest för romanläsare, att Claes Andersson jubilerar, att Lars Huldén ger ut en bok och Peter Mickwitz två. Det sistnämnda en signal om att det nya lilla förlaget Ellips kommit bra i gång som kvalificerad utgivare av etablerade författares föregivet smalare böcker - Ellips' höstlista utgörs av proffsförfattare som Mickwitz, Nalle Valtiala och Eva-Stina Byggmästar. Medan Schildts f.d. författare Thomas Brunell har bytt till ålandsbaserade PQR. Också Staffan Bruuns hjälte Burt Kobbat har lämnat byggnaden, och utges numera av författaren själv. 

Fråga mig om några decennier på åldringsboendet vilken finlandssvensk författare verksam mellan 2000 och 2012 som ursprungligen utkommit på vilket förlag, och jag kommer att veta svaret. Det här kan jag ju glatt lova i förvissningen om att ingen kommer att fråga, men såna distinktioner sitter faktiskt i ryggmärgen på en litteraturredaktör. 

Man kan bara gissa vilka skillnader i kunskap och betoningar som måste lödas samman nu när det fusionerade och nedslimmade förlaget skall gjuta samman två olika arbetsplatskulturer, två författarstall, två sätt att värdera och resonera.

Läser man den första gemensamma katalogen som fan läser bibeln hittar man genast en suspekt minneslucka. Sara Razais debutroman Jag har letat efter dig påstås glatt vara "Svenskfinlands första invandrarroman" – men den som minns vad Marianne Backlén gett ut på Schildts tänker på hennes svidande och kontroversiella Karma, som helt visst var en finlandssvensk invandrarroman och utkom redan 2001. Huruvida ens den var "den första" kan vi inte heller vara helt säkra på, annat än i reklamens värld där minnet som känt är mycket kort.

Hela listan över höstens utgving ingår i papperstidningen. Finlandssvenska fackböcker, biografier och nyutgåvor av klassiker presenteras nästa vecka.