Pia Ingström: Sluta kramas och bit!

Om korkad narcissism eller beräknande girighet är det som driver folk, så låt det synas, skriver Pia Ingström.

En älskad person som tyckte jag borde få något roligare att tänka på än mina vanliga tramsigheter skickade mig häromdagen en länk till en sajt där man kan se syrsor och skalbaggar slåss. Det är på liv och död, och slutar ofta med att vinnaren äter upp förloraren med god aptit.
Från den segerrika bönsyrsans triumf går tanken osökt till den finska dokusåpan Fyra bröllop där fyra brudar poängsätter varandras bröllop och vinnaren får en drömmarnas bröllopsresa.
Här blandas iskall konkurrens med hycklad vänskaplighet på ett helt osunt sätt. I stället för att till hundra procent gå in för att förgöra motståndaren, luras brudarna in i olika vänskapssimulerande aktiviteter och fair play-charader där ibland säkert också riktig sympati kan uppstå.

Det gråts och kramas, beröms upp i ansiktet och baktalas med småsint nit; ”kakan var alldeles för söt”, ”stämningen var lite lam”, ”bröllopsvalsen var sjåpig”, ”urringningen var för djup” etcetera.
Jag har två moraliska invändningar. För det första lär de ut en osund syn på vänskap, där konkurrens och nollsummespel (om en vinner måste en annan förlora) ingår som en väsentlig del. Det är en utarmad vänskapsetik där värden som att hjälpa och dela inte ryms med.
För det andra tycker jag att det är suspekt att blanda in filmteam i allt man gör. Det finns saker som helt enkelt borde få vara privata fast de på inget sätt är hemliga eller skamliga. Ett bröllop är naturligtvis en uppvisning, men kunde också tänkas vara uttryckligen en exklusiv, inte en offentlig, sådan.

Och hur månne det känns i längden att ha fått sämsta poäng för sin tillställning? Inverkar det på förhållandet till brudgummen, i programmet reducerad till manlig statist – den där typen som man valt att dela sitt liv, eller åtminstone sitt bröllop, med? Och varför ska man tvinga i sig den där äckliga tårtan, gjuta söta glädjetårar över segern eller tacka för att ha blivit offentligt utskämd som en usel festfixare, om det nu bara handlar om den där resan som man annars inte haft råd med?
Om korkad narcissism eller beräknande girighet är det som driver folk, så låt det synas. Den som har en gripklo, en gadd och en präktig käke att tugga med, må använda dem. Kombattanterna på www.japanesebugfights.com kramas inte. De menar allvar och står för det de gör.