Andrea Svanbäck: Färdigtuggat om Finland

Om problemet är att svenskar vet för lite om Finland, varför då mata dem med vad de redan känner till?

För snart två veckor sedan valde SVT:s utrikesmagasin Korrespondenterna att äntligen vända blicken mot Finland. Mina förväntningar var förstås höga då jag knäppte på tv:n. Frågan som programledaren Bengt Norborg med stort allvar i rösten levererade lät ambitiös: Vart är Finland egentligen på väg? Programmet lovade undersöka både vad som döljer sig bakom sannfinländare och Mumintroll och hur finländare klarar krocken mellan den trendiga metropolen Helsingfors och skogens nostalgiska nationalister.

Därför följde även stor besvikelse och fadd eftersmak då programmet visade sig vara en sällsynt ytlig halvtimme. I stället för att försöka hitta nya perspektiv utgick man från färdigtuggade idéer. Och tro mig, också svenskarna har hört dem förr. Ännu en gång hyllades skogen, IT och design. Filmteamet jagade en fåordig Peter Vesterbacka, mannen bakom dataspelssuccén Angry Birds, ut och in genom en hiss. Man grillade korv och badade bastu med författaren och romantiken Heikki Turunen. Han i sin tur gav en lektion i hur riktiga finländare är – sådana älskar skogen och fysiskt arbete. Slutligen guidades tittaren runt i Helsingfors designdistrikt och fick höra hur hållbarhet och kvalitet är en naturlig del av det finska arvet. Visst, men bakom hörnet har vi precis som resten av Europa fullt av multinationella kedjor som fortsätter egga slit-och-släng-lusten. Varför filmar ingen dem, kan man undra?

Inte ett ord nämndes om att de flesta finländare har ett betydligt mer komplicerat förhållande till landsbygden och naturen, inte en minut handlade om hur Nokias förändrade marknadsposition gjort oss sårbara och osäkra. I stället hyllades avsaknaden av nationella prov i skolorna, samtidigt som man helt lyckades missa att nämna studentexamen. En fäktande Esbotjej i ”världens bästa skola” som ändå talar om utmaningen att komma in på rätt utbildning samt en privatföretagare som vågar säga att det vore oartigt att inte hjälpa varandra i ett litet land hör till programmets få spännande undantag. Annars rådde okritisk rapportering hela vägen hem med Finlandsbåten.
Om problemet är att svenskar vet för lite om Finland, varför då mata dem med vad de redan känner till? Frågan är också vad Sverige alls vill veta, om man ens orkar lyssna. Kanske går Finland bara hem via retorik som andas ”långt borta”, ”oväntad framgång” och ”ödmjukt lillebrorskomplex”. Eller så är det vi själva som helst vill ha det så.

Korrespondenternas Finlandsspecial finns att se på svtplay.se till och med den 20 april.