Bild från tv-serien Drakan. Foto: Pia Lehto, Svengcom Productions.

Filmfredag: Vi måste tala om Drakan

FST5s realityserie Drakan om militärlivet i Dragsvik är en ambitiös produktion som skickligt balanserar mellan banal prutthumor och träffande känslighet, skriver Andrea Svanbäck.

Fram till den här hösten tyckte jag att detaljrika arméhistorier om hur det egentligen går till borta i Dragsvik är bland det tråkigaste som finns. Att tvingas lyssna till sådana under någon groggig efterfest har känts ungefär roligt som rotfyllning. Men så kom rekryterna Schauman, Påhls och Haapalainen med vänner och förändrade allt. Sedan en månad tillbaka är de huvudpersoner i FST5s nya realityserie Drakan om militärlivet i Dragsvik, en ambitiös produktion som skickligt balanserar mellan banal prutthumor och träffande känslighet.

Det ska erkännas att början var kritisk. Inte minst då konceptet hade alla chanser att befästa både heteronormer och grabbig He-Man-jargong. Därför är också lättnaden så enorm då man märker att regissören Jonas Tuominens träffsäkra casting och tillräckligt djuplodande angreppssätt håller för att hitta fram till livet på garnisonen. Speciellt älskar jag sekvenserna där beväringarna mitt i all kaotisk träning tvingas formulera sig och verkligen försöka säga hur det känns, på riktigt. Sällan eller aldrig hör man tonårspojkar anstränga sig så för att tänka efter, hitta orden. När en av huvudpersonerna förklarar hur hans respekt och rädsla inför sin förman flyter ihop, bränner det till också hemma i tv-soffan. Precis den sortens öppenhet som behövs även i den stora debatten om försvarets vara eller icke vara.

En annan av seriens förtjänster är att den inte ryggar för osäkerheten, utmattningen och fumligheten som rekryterna upplever. I stället framträder både stark vänskap, irritation och vass kritik mot meningslösa militärfester och blårutiga täcken som ska vikas på millimetern. Språkmixen är ytterligare en pärla. Kommentarer om att ”kroppen går sönder” och ”kan du säga det där på svenska tack” (när Närpesbon talar dialekt så ingen i stugan fattar) säger mycket om en finlandssvensk vardag, också utanför det militära, där identiteter och invanda roller dagligen krockar.

Serien är alltså en lyckträff för FST5. Programmet är ett av kanalens mest sedda program just nu och facebookgruppen med snart 5 000 medlemmar har för länge sedan passerat Strömsös siffror (runt 2 000). Målgrupperna är också potentiellt många, dels alla som någon gång var i armén själva och kan jämföra, dels föräldrar, kompisar och flick- och pojkvänner som undrat hur det var. Dels vi som inte ens trodde oss vilja veta. Åtta avsitt återstår till hemförlovning.

Drakan sänds på söndagar klockan 18.30 i FST5.