Foto: EPA

Philip Teir: Have you seen the Guggenheim?

Enligt söndagens Helsingin Sanomat verkar det nu klart att Guggenheimstiftelsen kommer att föreslå att ett museum byggs i Helsingfors. Den mest åtråvärda placeringen ska vara Skatudden, något man också förstår om man tittar på bilder av Guggenheimmuseet i Bilbao.

Endast vid vatten kan man bygga den typ av fotogeniska arkitektur som på riktigt blir ett varumärke. Vi har sett det i flera andra storstäder. Sydneyoperan är kanske det kändaste exemplet, Oslooperan ett annat.

I teorin borde ett Guggenheimmuseum på Skatudden stöta på lika många hinder som det rätt nyligen stjälpta designhotellet. Men kanske ändå inte – dels är ett museum öppet för allmänheten, vilket ett hotell inte är, dels har ett Guggenheimmuseum en helt annan kulturekonomisk betydelse än ett hotell kan ha. "Har du sett Guggenheimmuseet?", "Have you seen the Guggenheim yet?". Så drömmer Guggis-anhängarna att det ska låta när folk strömmar till Helsingfors om fem till tio år.

När jag blev anställd som nyhetsreporter på Hbl hösten 2006 fick jag i uppdrag att skriva om placeringen av det planerade Citybiblioteket. Då fantiserades det både om en Louvren-aktig pyramid på Järnvägstorget eller en kub vid Tölöviken.

Centrumbiblioteket är ingen konkurrent till Guggenheimbyggnaden. Så låter åtminstone den officiella linjen. När biträdande stadsdirektör Tuula Haatainen intervjuades i Hbl så sent som i våras berättade hon att en internationell arkitekturtävling kring Centrumbiblioteket ska avgöras redan denna höst. Placeringen lär bli vid Tölöviken.
Men mycket har hänt sedan 2006, och ännu mer sedan 1986, då planerna på ett Citybibliotek föddes. År 1986 fanns inget internet, knappt kabel-tv. Då traskade man till biblioteket för att det var där kulturen fanns.

I dag är det många bibliotek som försöker förnya sig och möta de krav som finns i digitaliseringens och galleriornas tidsålder. I Sverige har en tredjedel av landets folkbibliotek lagts ner sedan 1990. Där har man också prövat många nya biblioteksformer, som Dieselverkstaden i Sickla, det första i Sverige att drivas som ett aktiebolag. Ett annat exempel är ungdomsbiblioteket TioTretton i Kulturhuset i Stockholm. När det lanserades tidigare i vår var det med sloganen "Ett bibliotek, också för dig som hatar böcker".

Att bygga både Guggenheim och Citybiblioteket samtidigt blir en dyr affär för Helsingfors stad, även om man lyckas hitta utomstående finansiärer. Det vore kanske helt idiotiskt att föreslå bägge i samma hus?

Som Helsingforsbo behöver jag inte nödvändigtvis en ny byggnad. Däremot skulle jag gärna se att man tog vara på de redan existerande – som Bilkompaniets kasern i Edesviken, en av de vackraste funkisbyggnaderna i Helsingfors. Det har tillåtits förfalla så länge jag bott i stan. En dag, förhoppningsvis inte för sent, kommer nån att fatta vilket slöseri det är.
 

Philip Teir är kulturchef