Kungen skall …hålla mun

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar den senaste skandalen kring sin person, vänkrets och dess kontakter med den kriminella världen med att konstatera att han inte ger några intervjuer.

Det gör han alldeles rätt i.

Sveriges kung och drottning skall helst inte uttala sig om känsliga frågor som rör dem själva, eftersom de då tenderar att förvärra läget. Vi minns alla den sällsynt klumpiga presskonferensen i höstas där kungen efter älgjakten ute i skogen skulle säga sitt om boken Kung Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken och påståendena om hans ”kaffeflickor”.

Det blev en svag föreställning som utmynnade i uttrycket ”Nu vänder vi blad och går vidare”.

När drottning Silvia blev ombedd att kommentera sin fars, Walter Sommerlaths nazistiska kopplingar, gjorde hon misstaget att vifta bort dem. Nu har drottningen reparerat skadan genom att beställa en utredning om vad Walter Sommerlath egentligen gjorde sig skyldig till.

Jag har träffat kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i samband med statsbesök och andra besök till Finland flera gånger och då intervjuat dem under presskonferenser. Mest slående är kungens svårigheter att uttrycka sig när han inte har ett färdigskrivet manus framför näsan. Det blir mycket hummande om man säger så.

En enda gång har kungen talat fritt och utan problem och det var i samband med scoutrörelsens hundraårsjubileum. Då fick vi journalister möta en monark som med liv och lust berättade hur det är att bygga latriner och äta ärtsoppa ute i skogen, fjärran från ceremoniella plikter.

Det är oklart om de beryktade fotografierna – de som gangstern Mille Markovic äger och som påstås föreställa kungen och hans vänner begapa en föreställning där två damer har sex med varandra – är äkta. Helt klart är att kungen har uppträtt olämpligt. Han har besökt sexklubbar men det är förmodligen hans kompisar som arrangerat besöken och tagit initiativen. Vänskapen med barndomsvännen Anders Lettström, som offentligt bett kungen om ursäkt för tilltaget att kontakta gangstrar, är kanske lite ansträngd ett tag.

Men att monarkin skulle vara i gungning är svårt att tro. Jag misstänker att kungen nu åtnjuter rätt mycket sympatier hos sina undersåtar.
Roligt vore det förstås att få vara med om en familjemiddag hos släkten Bernadotte. Hur förklarar kungen det skedda för sin hustru, sina barn och sina systrar?

Och på tal om kaffeflickor minns ni kanske en annan hovskandal. I tiderna frotterade sig kung Gustav V med jazzgossar – det vill säga herrar som majestätet roade sig med. En av dem var Kurt Haijby som gjorde misstaget att börja utpressa kungen och därför dömdes till åtta års fängelse.