Den goda och funktionella pajen
Tycker du att det är bökigt att göra pajdeg borde du önska dig en matberedare. Färdigkavlad rund smördeg är ett annat alternativ.
Se till att degen är så kall som möjligt när formen åker in i ugnen. Då håller sig kanterna på plats och konsistensen blir optimal. Jag gillar också att smaksätta degen med något som passar till själva pajsmaken: dillfrön eller parmesanost till exempel, så det smakar mer än bara deg.
Många recept har väldigt mycket mjölk i äggstanningen. Jag gillar inte det, tycker mest att det smakar skolmatsalsomelett. Så skär gärna ned mjölkmängden, eller byt ut mot grädde eller crème fraiche.
Och paj till dessert? Alltid rätt. Oavsett om det är smulpaj, cheesecake eller en helt vanlig fruktpaj. I söta sammanhang kan det vara gott att variera degen med lite grövre ingredienser som till exempel frön, gryn och nötter för att få lite mera tuggmotstånd.