Malins fantastiska lökpaj
För 4–6 portioner, 90 minuter
Min assistents suveräna paj, perfekt på buffén eller som lätt vegetarisk lunch med en fräsch grönsallad.
Pajdeg:
3 dl mjöl
1 tsk salt
3/4 dl olivolja
2 msk färsk hackad timjan
4 msk vatten
torra bönor eller ärter
Fyllning:
2 rödlökar
1 purjolök
1/2–1 dl hackad gräslök
smör
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 1/2 dl riven västerbottensost
salt
nymalen svartpeppar
Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare förutom vattnet, som du tillsätter lite åt gången tills degen är smidig. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, och ställ i kylen i 30–40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajskalet, lägg på aluminiumfolie och täck bottnen med ärter. Grädda mitt i ugnen i tio minuter, ta bort folien och grädda ytterligare cirka fem minuter. Skiva rödlök och purjolök ganska tunt. Hetta upp smör i en stekpanna och stek löken mjuk och glansig. Blanda crème fraiche, ägg och ost i en bunke. Salta och peppra. Lägg löken i bottnen på pajen, strö över gräslöken och häll sedan på äggstanningen. Peppra lite på ytan. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.