Köp mindre slit-och-släng-kläder även om det är billigt och välj i stället kläder som har längre hållbarhet, säger Maarit Jantunen. Foto: Jannica Luoto.

Reayra på stan – men fynda långsiktigt

När affärerna slumpar ut varor till kraftigt nedsatta priser är det lätt att drabbas av köpiver. Hbl går ut på stan med en stilkonsult som ger tips på hur man håller huvudet kallt och handlar vettigt också på rea.

Sommar är reatider. Folkmassorna, de låga priserna och de enorma klädhögarna kan göra en fartblind. Det är lätt hänt att man handlar utan att tänka efter – med resultatet att kläderna blir liggande hemma i garderoben.

Vi tar hjälp av Maarit Jantunen som driver företaget Coco Style och erbjuder stilkonsultationer. Hon säger att reorna har sina möjligheter.

– Man kan hitta sådant man ändå har tänkt köpa men till ett förmånligare pris. Om man till exempel brukar tänka att byxor får kosta ett visst pris kan man nu ha råd med ett par av bättre kvalitet.

Gör gärna upp en budget och köp bara sådant du tror att du verkligen får användning för. På rea är det lätt hänt att man accepterar kläder som inte sitter bra eller är fel storlek – de är ju ändå så billiga.

Fundera färdigt ut i huvudet hur plaggen kan kombineras och vid vilka tillfällen de kan användas.

– Många köper billiga sommarkläder som kan kännas roliga just då. Om man inte kan tänka sig att använda plagget också nästa sommar så skulle jag fundera på att lämna det kvar i butiken.

Det går att göra riktiga reafynd. En kavajjacka till jobbet eller ett par välsittande byxor brukar kosta lite mer och kan därför vara värda att kolla efter.

– En svart klänning som den här är ett verkligt reafynd. Det är något som borde finnas i alla kvinnors garderob och kan användas såväl på julfesten som på sommarens kräftskiva, säger Jantunen medan hon rotar bland reaplaggen i en klädaffär.

Reavaror har åtgång

Vissa plagg kan det vara värt att satsa några extra slantar på. Basplagg som ofta är i användning ska klara av mycket slitage och tvättning. Om plagget bara ska användas vid ett eller två tillfällen är utseendet kanske viktigare än kvaliteten.

– Det är både ett etiskt och ett ekologiskt problem att folk bara vill köpa billigare och billigare i stället för att handla kläder som håller längre, säger Maarit Jantunen.

Finländare gör ofta av med mer pengar under sommaren än vanligt. Och trots sämre ekonomiska tider lockar sommarreorna fortfarande, säger Esko Leppäkorpi, ordförande för modehandlarnas intresseförbund.

– Folk har ofta mer pengar i semestertider och brukar därför spendera mera då. Sedan används ju pengarna också till fler ändamål, som semesterresor.

Sommarens väder påverkar också reavarornas åtgång och då vädret är varmare säljer de bättre.

Lågkonjunkturen har ändå delvis fått människor att tänka om och ändrat på shoppingvanorna.

– En del tänker mer ekologiskt och satsar på bättre kvalitet.

För att inte tala om alla möjligheter att köpa begagnade kläder.

Hitta din egen stil

Maarit Jantunen jobbar som personlig shoppare. Tillsammans med kunden går hon då igenom vad som fattas i garderoben och hjälper att hitta kläder som passar. De flesta kunder vill skapa en bra basgarderob, med till exempel fungerade arbetskläder, eller så behöver de klädsel för ett speciellt tillfälle.

Jantunen bygger upp den förnyade garderoben utifrån kundens stil och behov. Hon frågar ifall de kan nämna någon stilikon de vill klä sig som, något som män faktiskt ofta är bättre på än kvinnor.

– En del av mina kunder säger att de klär sig så tråkigt då de alltid har jeans och tröja. Men jag brukar säga att det inte är tråkigt utan bara din egen stil. Stilen finns i oss, jag kan inte skapa en stil för någon utan bara ta fram den.

Jantunen gör också en kroppsanalys av sina kunder. Märken och speciellt vilket land de är designade i påverkar hur bra de sitter på olika kroppstyper. Hittar man ett märke som passar ens kroppstyp underlättar det livet.

– Många använder för stora kläder. När vi går och shoppar tillsammans visar det sig att en mindre storlek sitter bättre.

För bra shopping i Helsingfors rekommenderar Jantunen mindre affärer.

– Egentligen småbutikerna längs hela Fredriksgatan.