Foto: Henkka Niemistö

Veckans DJ: En livsviktig doldis

Mastraren Svante Forsbäck är mannen som ser till att det som musiker och producenter kokat ihop blir till ett perfekt fulländat sound.

– Det var så komiskt – jag märkte först i efterhand att jag valt låtar som jag självt mastrat. När man jobbar med dem så fastnar de, säger Svante Forsbäck smått generat.

Låtarna av Pepe Deluxe, Egotrippi, Volbeat och Von Herzten Brothers bär alla på Forsbäcks signatur. Att lyssna på musik och få det att passa ihop som helhet är vad Forsbäck gör åtta till nio timmar per dag. Bland annat band som Rammstein och Jenni Vartiainen har låtit Forsbäck och hans firma Chartmakers lägga sista handen vid deras skivor.

Forsbäck kollar låtarnas bas och diskant, helhetsklangen och gör slutputsningen. Men få känner till hans namn eller vad han ens gör.

– Det är ju artister och producenter som syns. Mixare och mastrare är doldisar men har en ganska stor vikt i "soundkedjan".

Att jobba med ljud var tidigt en självklarhet, men det var den nyligen bortgångne Henrik Otto Donner som visade vägen till mastring.

– Han bad mig sommarjobba på hans studio på 90-talet. Det var han som berättade vad mastring var och vad det innebär – på den vägen är jag ännu i dag.

Svantes lista:

Alison Kraus & Union Station
Paper Airplane
Lugn skön start.

Shawn Colwin
A Matter Of Minutes
Bra akustisk känsla.

Egotrippi
Mestaripiirros
Ett bra exempel på en lysande låt som inte har en refräng men är ändå en hit. Denna låt skrevs ursprungligen till Anna Puu.

Patrik Isaksson
Hos dig är jag underbar
Otroligt bra låt, tidlös.

Daft Punk
Give Back Life To Music
Låttiteln säger allt.

Volbeat
Lonesome Rider feat. Sarah Blackwood.
Ett bra exempel på hur man kan kombinera country med pop. Fantastisk refräng.

Alexis Jordan
Happiness
Programmerad musik med bra känsla och sång performance.

Von Hertzen Brothers
Flowers and Rust
En bra låt med ett av Finlans bäst rockband.

John Mayer
Waiting for the World To Change
Grym känsla med finess och bra groove.

Pepe Deluxe
A Night and a Day 
Pepe Deluxe har ett sound som inget annat band.