LEHTIKUVA / AFP PHOTO / MARK RALSTON

Skrämda placerare sätter sitt hopp till Kina

Sänkningen av USA:s kreditbetyg väntas leda till att dollarn blir svagare när börserna i Asien öppnar på måndag. Därtill väntas den öka kursraset som följde på oron för de Europeiska och Amerikanska finanskriserna.

Råvarupriserna väntas rasa genast på måndag, med undantag för guld. Men sedan hoppas många placerare att Kinas kraftiga tillväxt och billiga priser ska plana ut fallet efter den första paniken.

Ifall dollarn blir svagare väntas det öka efterfrågan på Japanska yen och Schweiziska franc.

Men i längden kan följderna av USA:s kreditslarv bli allvarliga.

–Den första reaktionen kommer att vara ökad osäkerhet och därmed instabilitet, då investerare inte vet var de ska lägga sina pengar, nu när USA och dollarn inte längre är att lita på, säger Mark Mobius, enhetschef på Templeton Emerging Markets Fund.

Domedag i Tel Aviv
I Tel Aviv måste börsen stängas efter att kurserna rasade med hela 6 procent strax efter att handeln inleddes på söndagsmorgonen.

Även i länderna kring Persiska viken rasade börskurserna. I Saudiarabien föll kurserna över 5 procent på lördag, strax efter att nyheterna rapporterade om USA:s sämre kreditbetyg.

Det inflytelserika kreditvärderingsbolaget Standard & Poor's sänkte USA:s kreditbetyg med ett steg från AAA till AA+ på lördagen.

Samtidigt varnade bolaget att betyget kan sänkas på nytt inom de följande 12–18 månaderna.