Andrew Burton/ LEHTIKUVA / Getty Images/AFP

Kina varnar USA för dålig ekonomi

Den amerikanska politiska ledningen drabbades av dubbla slag under ett tufft dygn.

Först sänktes landets kreditbetyg. Sedan kritiserade Kina i hårda ordalag USA:s ekonomiska politik.

Kreditvärderingsbolaget Standard & Poors (S&P) sänkte USA:s kreditbetyg från AAA-klassen till AA+. Enligt det nya kreditbetyget är utsikterna negativa. Standard & Poor's varnar för att kreditbetyget kan komma att sänkas på nytt under de följande 12–18 månaderna.

Orsaken är oron för landets ekonomi, och blir det inte bättre kan betyget sjunka igen.

På S&P uppger man att USA kunde ha undvikit sänkningen om landet hade höjt sitt skuldtak tidigare.

Beskedet, som väntas öka räntebördan för stat, företag och hushåll, var bland det sista en pressad president Barack Obama ville höra. USA:s finansministerium vill inte acceptera institutets beslut - istället rasar man över beslutet och i ett pressmeddelande säger ministeriet att det hela beror på att institutet räknat landets administrativa utgifter fel.

Det är två tusen miljarder dollar institutet och ministeriet är oense om.

På kreditvärderingsinstiutet säger David Beers att man tar sitt ansvar med stort allvar och analyserar läget noggrant. Visar det sig att betyget bör vara ett annat så ändras det, säger Beers till Reuters.

Bitter strid
Sänkningen kom efter en lång och bitter politisk strid mellan USA:s republikaner och demokrater.

Den resulterade i sista stund, strax innan landet skulle få problem med betalningar, i en uppgörelse om att höja lånetaket och i ett enormt sparpaket. Målet är att få ner underskotten med 2,1 biljoner dollar på tio år — långt från de 4,0 biljoner som S&P anser behövs.

Fränast i attackerna var Kina, som kommenterade genom den statligt styrda nyhetsbyrån Nya Kina:

"USA:s regering måste inse det smärtsamma faktum att de gamla goda dagarna, när landet kunde låna sig ur en sörja som det själv skapat, nu slutligen är över", löd kommentaren enligt Reuters.

Kinakrav
"Kina, som är den största långivaren till världens enda supermakt, har all rätt att nu kräva att USA tar ansvar för landets strukturella låneproblem och säkerställer de kinesiska dollartillgångarna", skrev Nya Kina och klagade på "de kortsiktiga" politiska bråken i USA.

I utspelet, som antas ligga den kinesiska regimens åsikter nära, ventilerades kravet att världsekonomin behöver en ny, global och stabil reservvaluta vid sidan om den amerikanska dollarn.

I Europa var tonläget lägre. I Frankrike gav finansminister Francois Baroin enligt AFP försäkringar om fortsatt förtroende för att USA ska klara sig ur den "svåra perioden".