Silvio Berlusconi är en av många som kommer att vara tvugna att foga sig för att få marknaden på fötter. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / VINCENZO PINTO

Marknaderna väntar på krisbesked

Västvärldens ledare satt i helgen fastklistrade vid telefonerna i krissamtal. Allt nervösare marknader vill ha besked om åtgärder som kan minska skuldbergen i eurozonen och mildra effekterna av USA:s sänkta kreditbetyg.

Efter en svart börsvecka då det globala börsvärdet minskade med 2,5 biljoner dollar måste nu politiker och andra beslutsfattare visa att väst både har vilja och förmåga att minska redan enorma och växande statsskulder.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy, ordförande i G7/G20-grupperna där världens ledande ekonomier ingår, var en av många som tillbringade helgen med krissamtal.

Bland annat samtalade han med brittiske premiärministern David Cameron inför en väntad telefonkonferens med G7-ländernas finansministrar.
Källor uppgav att den hade startat vid midnatt, natten till söndagen, medan en japansk regeringskälla sade att tidpunkten återstår att bestämma.

Överraskning viktigt
Japans biträdande finansminister Fumihiko Igarashi bekräftade dock inte att konferensen ska äga rum.

- På valutamarknaderna är det viktigt med överraskning, så jag tror inte att det är någon god idé att berätta någonting i förväg.

Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg riskerar att åtminstone på kort sikt skaka om marknaderna globalt och driva upp lånekostnader. Det kan även göra att en uthållig återhämtning är i farozonen.

USA:s president Barack Obama uppmanade därför kongressens ledamöter att lägga partipolitiken åt sidan och i stället koncentrera sig på att få ordning på statsfinanserna och samtidigt stimulera den stagnerade ekonomin.

På marknaderna betraktas dock skuldkrisen i eurozonen med ännu större oro, och på söndagen planerar Europeiska centralbanken (ECB) att hålla en telefonkonferens.

Marknadsaktörernas drömbesked är att banken åter ska börja köpa spanska och italienska statsobligationer, men ECB:s styrande råd är splittrat i frågan.

Politisk strid om euron
Sprickan visar enligt investerare att det finns politisk oenighet om eurons roll. Framför allt tyska företrädare vill se fler konkreta krisåtgärder i Italien och Spanien innan några löften om köp kan ges.

Risken med att vänta är dock att förtroendet för det europeiska banksystemet kan sjunka ytterligare, och om räntorna på italienska statsobligationer stiger ännu mer kan de bli osäljbara.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, vars höger-center-regering försvagats av inre strider, utesluter dock att tidigarelägga valen för att undvika panik på marknaderna.

- Det har aldrig varit något alternativ, säger han.