Den italienska finansministern Giulio Tremonti tilsammans med premiärminister Berlusconi. EPA/ALESSANDRO DI MEO

ECB köper Italiens masskuldbrev

Europeiska centralbanken ECB har lovat köpa Italiens masskuldbrev från och med måndag, säger italienska reformministern Umberto Bossi.

Premiärminister Silvio Berlusconi lovar att skynda på med ekonomiska reformer.

Villkoret för stödköp från ECB uppges vara att Italien snabbt måste genomföra utlovade reformer för att nå budgetbalans.

- Alla är rädda för att våra statsobligationer blir värdelösa, men i och med att vi får budgetbalans ett år tidigare har ECB garanterat att köpa våra statspapper från och med måndag, sade Umberto Bossi, minister med ansvar för federala reformer, till reportrar.

- För oss är det en lösning, en garanti, tillade han.

Bossi, ledare för partiet Lega Nord som är mest känt för att vilja skaka av sig ansvaret för det mindre utvecklade södra Italien, underströk att statsobligationerna är nödvändiga för staten:

- Kan vi inte sälja dem kommer vi inte att kunna betala pensioner eller hälsovård.

Berlusconi-stress
Berlusconi betonar nu vikten av en sanering av den italienska ekonomin och säger att reformtakten ska öka.

- Vi anser det nödvändigt att accelerera de åtgärder som vi tidigare presenterat för fiskala reformer så att vi kan nå målet att få en balanserad budget tidigare, redan 2013 i stället för 2014, sade han i fredags.

Då hade Berlusconi talat i telefon med bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s finansminister Timothy Geithner.

Även USA:s president Barack Obama och Frankrikes president Nicolas Sarkozy satt vid telefonerna under fredagen.

Representanter för medlemsländerna i samarbetsorganisationen G7 telefonkonfererar om de ekonomiska krishärdarna under helgen, har europeiska diplomatkällor uppgett för Reuters.

Långvarig kris
Europa står inför en långvarig ekonomisk kris, och det kan dröja upp till fem år innan det ljusnar, varnar bedömare i den danska tidningen Berlingske. Låg tillväxt, stigande arbetslöshet, minimala löneökningar och en ökad press på välfärden är vad européer har att vänta sig, enligt experterna.

- Europa befinner sig i en extremt problematisk situation, som det blir mycket svårt att ta sig ur, sade Torben M Andersen, ekonomiprofessor vid Århus universitet.

Jeppe Christiansen, tidigare direktör i Lönmodtagernes Dyrtidsfond och nu chef för ett investmentföretag, anser att problemen i Sydeuropa är långt större än de flesta tror:

- Flera länder är i realiteten bankrutt.