HBL/Benjamin Suomela

Instabil ekonomi kan leda till sparåtgärder

Det kan bli nödvändigt att göra extra nedskärningar i statens budget för nästa år om marknaden sätter ekonomin i kraftig svängning i höst, säger Kimmo Sasi (Saml) som leder riksdagens finansutskott.

Regeringen ska behandla nästa års budget i mitten av september. Efter det ges budgetförslaget till riksdagen.

–Om det händer något dramatiskt på den europeiska marknaden kan trycket på att också Finland stärker sin budgetbalans öka. I första hand blir det frågan om nedskärningar, men vid behov också skattehöjningar, säger Sasi.

–Det är inte sannolikt, men eftersom det finns en viss oro på marknaden kan man inte utesluta något. Om det händer något kan vi bli tvungna att göra större ändringar.

Finansutskottet som behandlar budgeten brukar inte göra stora ändringar i regeringens förslag.

Ministerieförslag i augusti
Under de senaste åren har Finansministeriets budgetavdelning behandlat de övriga ministeriernas budgetförslag. Avdelningen tar fram ett förslag som behandlas internt på ministeriet under ledning av finansminister Jutta Urpilainen (SDP) den 17–18 augusti.

–Minister Urpilainen tar då ställning till vad hon kommer att föreslå, säger kommunikationsdirektören Anita Sihvola.

Budgetberedningen har förenklats för att regeringsförhandlingarna drog ut på tiden. Bland annat Finansministeriet avstått från sina bilaterala förhandlingar med de övriga ministerierna.

Den försenade tidtabellen tvingar också finansutskottet att jobba snabbare. Utskottet har nu tre veckor färre att behandla budgeten. Utskottet ska också behandla budgetramarna för de kommande åren, vilket ökar på arbetsbördan.

–Vi behandlar budgeten under utsatt tid, men vi har fler och längre möten. Jag tror inte beredningen blir lidande. Vi har trots allt oktober och november på oss, säger Sasi.

Svårt tajma nedskärningar
På Finansministeriet tippar man att regeringens budgetbehandling blir svårare än på länge på grund av den strama tidtabellen.

Det finns mycket att finslipa och komma överens om.

Sasi anser att budgetbehandlingen inte borde bli svår eftersom regeringen ska verkställa regeringsprogrammet.

–Det enda som orsakar problem är att i regeringsförhandlingarna var målet att utföra besparingarna först och lägga om utgifterna senare blev det till slut så att alla förbättringar görs genast. Alla nedskärningar kan inte genomföras under det första året så det blir en utmaning för regeringen att nå en balans.

Regeringen ska också avgöra hur en nedskärning på 100 miljoner euro ska genomföras. Frågan lämnades öppen i regeringsförhandlingarna.

Dessutom ska regeringen besluta om samfundsskatten sänks med en procentenhet till 25 procent redan i början av nästa år. Partierna beslutade om sänkningen i regeringsförhandlingarna för att öka företagens konkurrenskraft och skapa jobb.