Foto: EPA/Ahmad Hammad

Mansour: Brödraskapet "en del av folket"

Egyptens nya president Adli Mansour säger att Muslimska brödraskapet är en del av folket och att rörelsen är välkommen att hjälpa till med att "bygga upp nationen".

Det rapporterar den statliga dagstidningen al-Ahram på sin webbsida enligt Reuters.

- I dag är en underbar dag för alla egyptier, och gårdagen var den bästa dagen i mitt liv, säger Isaac Nabeh i Kairo som tillsammans med sin syster och hennes två små barn trotsade oron för våld och gav sig ut på Tahrirtorget efter beskedet om att Mursi avsatts.

Han är glad och stolt över den stora andelen kvinnor som deltagit i demonstrationerna mot Mursi.

- Vad som helst är bättre än det vi haft. Nu har Egypten en framtid. De senaste två åren har vi känt det som att det inte är vårt land, inte bara liberala och kristna utan även kvinnor har varit rädda, säger han men är samtidigt oroad över hur Muslimska brödraskapet kommer att reagera.

Hoppas på samtal

- Jag är mycket glad i dag, vi har en ny president, säger också Emad Khalil, journalist i Kairo.

- Folk litar på den egyptiska militären, de hör till folket och lyssnar på folket, säger han till TT.

Han hoppas på nationella samtal med alla parter, inklusive Muslimska brödraskapet, salafister och andra islamistgrupper.

- Jag tror att de kommer att försöka ta till våld men att militären kommer att stoppa dem, säger Khalil.

Omvärldens reaktioner

Förenade arabemiraten hyllar Egyptens armé för att den avsatt Mursi, vars rörelse Muslimska brödraskapet är förbjuden i den oljerika staten.

Qatar "stöder det egyptiska folkets vilja", säger en källa från landets utrikesdepartement till tv-kanalen al-Jazira.

Syriens regering hyllar avsättandet av Mursi som en "stor framgång", rapporterar den syriska statliga tv:n och citerar en regeringskälla.

Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu kallade däremot avsättandet av Egyptens islamistiske president för en militärkupp.

- Det är oacceptabelt att en regering som kommit till makten genom demokratiska val avsätts på ett olagligt sätt — än värre genom en militärkupp, sade Davutoglu, enligt Reuters.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle, på resa i Aten, sade att avsättandet innebär en "kraftig tillbakagång för demokratin i Egypten". Han manade till "dialog och politisk kompromissvilja".

Vilar efter nattens firande

Dagen efter en lång natt av firande vilar egyptierna och ett relativt lugn präglar gatubilden i Kairo. Men fortfarande fortsätter en del att fira Mursi-regimens fall, berättar Wael Nawara, liberal veteranpolitiker i Kairo, för TT.

- Vi ser fram emot en ny era. Egyptierna har nu en känsla av att saker och ting utvecklas åt rätt håll, efter det att revolutionen tidigare kidnappats av islamisterna, säger han.

Nu är den stora utmaningen att börja arbeta för nationell försoning, så att inte Mursianhängare känner sig åsidosatta, samt rensa upp landet från beväpnade grupper och illegala vapen, anser han.