Foto: EPA

Gamla gardet är tillbaka

Adli Mansour har nu svurit eden för presidentposten. Den nytillträdda presidenten säger att Muslimska brödraskapet är en del av nationen. Jobbade för Hosni Mubarak i 30 år.

Adli Mansour säger att Muslimska brödraskapet är en del av folket och att rörelsen är välkommen att hjälpa till med att "bygga upp nationen", rapporterar den statliga dagstidningen al-Ahram på sin webbsida enligt Reuters.

Att 67-åriga Mansour tillträdde som president är i enlighet med militärens övergångsplan. Militären har också lovat nyval.

Strax innan Mansour installerades gjorde egyptiskt stridsflyg flera överflygningar över Kairo. Fjorton flygplan i V-formation svepte över stadens centrum, följda av ytterligare nio som på låg höjd lämnade rökspår i färgerna rött, vitt och svart — samma som den egyptiska flaggans.

Enligt tv-kanalen al-Jazira har Mansour studerat vid Frankrikes mest ansedda högskolor Ecole Nationale de l'Administration.

Gamla gardet tillbaka
– Jag tror att det är en seger för sekulära konservativa, inte för liberaler, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

ElBaradei har mest slängts in för att han är ett bra ansikte åt alla, det minskar omvärldens tryck att han får sitta som ett slags förhandlingspart.

Mohamed ElBaradei var tidigare chef för Internationella atomenergiorganet IAEA och fick Nobels fredspris.

Jönsson påpekar att det är militären och det gamla gardet — såsom interimspresidenten Adli Mansour — som återigen tar makten.

– Det är rätt fantastiskt. Han har jobbat under Mubarak i 30 år.

Det som har skett kan inte ses som någonting annat än ett oerhört övergrepp på demokratiska, principer — hur dålig Mursi än var, han hade kunnat röstas bort, anser Jönsson.

– Omvärlden borde se detta som enbart negativt.

Ett problem, anser han, är att oppositionen, som utgör en begränsad minoritet, "spretar åt alla håll" och inte har något gemensamt program.

– Man samlas kring de här minimikraven: Störta! Och sen får man se hur det går.