Foto: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA

Mursi i arrest efter massgripanden

Den störtade presidenten Muhammad Mursis öde har klarnat, sedan militären meddelat att den gripit honom inför en eventuell förundersökning. Sammanstötningar har tagit över tio människoliv.

Natten till torsdagen utgick order om gripande av 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet.

En talesman för armén antydde på torsdagsmorgonen möjligheten av åtal mot den störtade presidenten efter anklagelser från oppositionen.

Vad som hänt Mursi var länge oklart och medarbetare till honom har sagt att de förlorat kontakten med honom och att de inte vet hur det är med honom. Enligt en ledare i Muslimska brödraskapet hålls han åtskild från sina medarbetare på försvarsdepartementet.

Militären har gripit också två av Mursis nära medarbetare, uppger en källa i säkerhetsstyrkorna: Saad al-Katatni och Rashad Bayoumi. Katatni leder Frihets- och rättvisepartiet, brödraskapets politiska gren, och Bayoumi är Muslimska brödraskapets viceordförande.

Dödliga våldsamheter
Över tio människor har dödats i sammanstötningar mellan Mursianhängare och säkerhetsstyrkor i och utanför huvudstaden, sedan militären avsatt presidenten. I Alexandria bröt skottlossning ut och stenar och tegelstenar flög i luften under strider där. Tre människor ska ha dött i oroligheterna i Medelhavsstaden och en av de döda var en kvinna som knivhöggs i magen, skriver den statliga nyhetsbyrån Mena.

I staden Minya krävde oroligheterna tre dödsoffer, medan fyra människor miste livet i Marsa Matrouh i norr, sade guvernören Badr Tantawi.

Under oroligheterna i Kairo har minst fyra människor dött.

Attack mot 2 000
En grupp civilklädda personer besköt i ett 15 minuter långt anfall 2 000 medlemmar i Muslimska brödraskapet nära en moské i en Kairoförort, uppgav brödraskapets talesman Gehad al-Haddad. Många av de beskjutna ska ha varit i bön när eldgivningen bröt ut vid tretiden natten till torsdagen.

Många sårade har burits iväg, sade han.

Angriparna kastade bensinbomber och sköt med både hagelgevär och kulgevär, sade annan ledare i brödraskapet, Osama Gado, som var osäker på om huruvida någon sårats.

Razzia hos al-Jazira
Myndigheterna har stängt tre muslimska tv-stationer, bland dem en station som Muslimska brödraskapet driver.

Säkerhetsstyrkor har också gripit fem medarbetare vid tv-stationen al-Jazira vid en razzia i stationens Kairoredaktion.

al-Jazira ska inte ha fått rapportera från en demonstration till stöd för den störtade presidenten Mursi i norra Kairo.