Kjell Simosas. Foto: Benjamin Suomela

Radio Extrem kallar in konsulthjälp

Radio Extrem meddelar nu att man anlitar en expertkonsult för att jobba vidare kring kanalens tilltal i genusfrågor. På rikssvenska P3 har sådana satsningar länge varit en självklarhet.

Nästan en vecka efter uppståndelsen kring Radio Extrems övertramp i etern meddelar kanalen att man på en gemensam kanaldag nästa vecka avser kalla in extern konsulthjälp med expertis inom humor, satir och genus för att jobba vidare kring det hårt kritiserade tilltalet.

Enligt Alex Fager, chef för fakta och fiktion vid Svenska Yle har ärendet diskuterats ingående, inte bara på Radio Extrem utan i hela huset.

– Kritiken har fungerat som en väckarklocka för oss och nu följer en intensiv diskussion kring hur vi ska tillämpa Yles nya etiska regler, som handlar om god journalistisk etik. Det blir flera workshoppar under våren, bland annat.

Har alltså Extrem omdefinierat sitt uppdrag?

– Nu handlar det fortfarande om några enskilda incidenter och ett tilltal som spårat ut, så jag ser ingen anledning att göra större förändringar i hur kanalen formulerar uppdraget. Däremot ska vi ha en tydligare linje för vad som är kränkande och sexistiskt.

Processen har tagit tid, vilket enligt Fager beror på att kanalen i början bedömde att ursäkten i första hand skulle riktas till den blogg som nämndes i det kritiserade radioinslaget.

– När sedan allt fler ifrågasatte saken ändrade vi oss. Naturligtvis kunde vi ha kommit fram till det tidigare.

Tycker du själv att de uttalanden som nu uppmärksammats är exempel på sexism?

– Jag kan förstå att det tolkas så. Jag hade också tolkat det som sexism om jag inte kände personen som sagt detta och vet vilken sorts människa han är.
 

Kjell Simosas som står bakom uttalandena lär inte ha hörts på kanalen denna vecka, är han avstängd?

– De disciplinära åtgärder vi gör hör till vår interna diskussion. Vi går inte ut med dem.

Stämmer det att ni har en lista på ord som inte får sägas på kanalen? Vilka?

– Jag känner inte till att en sådan skulle finnas. Ingen har gått in och förbjudit särskilda ord.

Sverige noga med genus

Hbl ringer upp P3, Sveriges motsvarighet till Radio Extrem för att höra hur kanalen jobbar med tilltal och genusfrågor i etern. Tomas Granryd, kanalansvarig på P3 blir först chockad när han får höra om Extrems utspel. En lång tystnad följs av ett häpet utrop.

– Jag vet inte var jag ska börja, sa personen faktiskt så? Vad ville han ha sagt? Vad hade han att vinna på det? I P3 hade något liknande inte gått att säga. Kanske i ett satirsammanhang där poängen möjligtvis hade varit att ironisera över näthat och frustrerade män, men inte annars. Personen som sagt detta skulle antagligen bli såpass ifrågasatt av kollegerna att hen inte vågade komma till jobbet.

Granryd förklarar att man på P3 är oerhört noga med genusfrågor, de genomsyrar allt kanalen gör. Till exempel är man konsekvent med att män och kvinnor ska få precis lika mycket utrymme i etern.

– Vi räknar hela tiden 50/50, också i alla jurysammansättningar och nomineringar för exempelvis vår musikgala P3 Guld. Även när det gäller ämnesvalen försöker vi öka teman som tilltalar kvinnor eftersom vi fortfarande ser att det är den manliga agendan som dominerar och som folk är vana vid, inte minst när det gäller humor. Här måste ledningen vara stenhård.

Granryd tycker att problematiken handlar om hurdan kanalen vill vara. Visst sker det övertramp på P3 ibland, det hör ihop med idén om en ung, modig kanal, men man flaggar tydligt när gränsen överskrids. Risk för missförstånd får inte finnas.

– Kärnfrågan är alltid vad man vill med innehållet, vad man har för sorts kultur och vilken värdegrund som styr. P3 är totalt ointresserade av normen, och försöker aktivt bryta den. Detta bland annat genom att konsekvent komma bort från sådant som känns "grabbigt" eller "tjejigt". Vi har under de senaste åren aktivt jobbat med att ta fram kvinnliga humordrivna programledare, då humorn som fenomen fortfarande är en väldigt manlig bastion. Jag tror att om man ger en tydlig signal -  genom 50/50 rekrytering och ständig återkoppling och diskussion när det kantrar åt något håll - så blir inte ”grabbigt” synonymt med att ta för sig och ”tjejigt ” med att stå tillbaka.

Tomas Granryd framhåller många gånger att P3 inte ser medvetet genusarbete som ett sätt att vara duktig. Snarare har satsningen konsekvent lett till bättre innehåll.

– Man kan välja att se jämställdhet som gnäll, som något nödvändigt ont och politiskt korrekt eller så kan man som vi konstatera att det leder till betydligt vassare radio. Själv tycker jag det är spännande med fler kvinnliga röster inom områden där de så uppenbart saknas.